Kırşehir Halk Sağlığına bağlı hizmet vermekte olan KETEM ve Aile Sağlığı Merkezi ’Erken Teşhis Hayat Kurtarır’ sloganı ile 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri, 30-65 yaş arasında ki kadınlara rahim ağzı 50-70 yaş aralığı arasında ki kadın ve erkeklere ise bağırsak kanserine karşı taramalarını ücretsiz yaptığını bildirdi.
Yapılan yazılı açıklamada, "Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte olup önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir" denildi.
Koruma stratejileri ile kanser rahatsızlıklarının üçte birinin önlenebileceğinin öneminin ifade edildiği açıklamada, "Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun yüzde 90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır.Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir.
Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı hizmet vermekte olan KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ’Erken Teşhis Hayat Kurtarır’ prensibiyle,40-69 yaşları arasındaki kadınlara meme kanseri,30-65 yaşları arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri,50-70 yaşları arasındaki kadın ve erkeklere bağırsak kanserine karşı tarama hizmetleri ücretsiz verilmektedir" diye belirtildi.