Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanırken sadece 2013 yılında 1.5 milyon kişi, verem nedeniyle öldü.
Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce 68. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yapılan açıklamada, veremin dünyada tek bir etkene bağlı olup, tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıklardan biri olduğu vurgulandı.
DSÖ verilerine göre her yıl 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı ve sadece 2013 yılında 1.5 milyon insanın verem nedeniyle hayatını kaybettiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
"Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunuyor. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikayetleri görülebilmekte. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka birçok hastalıkta da rastlanalabilmesi nedeniyle, bu tür şikayetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın Verem Savaşı Dispanserine müracaat etmesi gerekiyor.
Verem hastalığının tedavisinde ortalama 6 ila 8 aylık bir tedavi süresi ile yüzde 95-99 iyileşme sağlanıyor. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkıyor. Verem tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması ise büyük önem arz ediyor. Türkiye’de verem savaşı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGT) çerçevesinde yürütülüyor. DGT; Verem hastasının Aile Hekimi’ne giderek ilaçlarını günlük olarak içmesi ve hastanın takibinin birebir Aile Hekimi gözetiminde olmasıdır. Çünkü tedavinin yarım bırakılmasıyla birlikte hastalar etrafa mikrop yaymaya devam etme riski taşıyor. Tedavi süresinde ilaçların eksik ya da düzensiz kullanılması nedeniyle hastalık iyileşemeyecek aksine kullanılan ilaçlara direnç geliştirebilecektir. Bu durumda hastalığın tedavisinde daha fazla ilaç kullanımı ve tedavi süresinin iki yıla kadar uzaması söz konusu olacak"
Türkiye’de verem hastalığının teşhis ve tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığı hatırlatılan açıklamada, daha sonra şunlara yer verildi:
"Tedavide kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları Verem Savaşı Dispanserlerinden ücretsiz olarak veriliyor. Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları dispanserlerde ücretsiz muayene ediliyor, hasta olmayan fakat verem olma riski taşıyan kişilere koruyucu tedavi veriliyor. BCG aşısı verem hastalığını önlemede çok etkili. Türkiye’de verem aşısı 2. ayını dolduran bebeklere Aile Sağlığı Merkezleri ve Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz yapılıyor."