Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı, 2013 yılı Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi’nde Mersin’de ilk 5’e giren vergi rekortmenlerini düzenlenen törenle ödüllendirdi. Mersin Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, “Namusuyla, şerefiyle kazanmış, vergisini veren kişinin yanında aynı kazancı, belki daha fazlasını kazanan biri de kayıt dışında kalarak vergisini vermiyor. Kayıt dışı kabaca vergi kaçakçılığı demektir” dedi.
Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı, 26. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında, Mersin Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni düzenledi. Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör’ün ev sahipliğinde Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene, Mersin Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, oda ve kurum başkan ve müdürleri, iş adamları ile vergi rekortmenleri katıldı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in mesajının sinevizyon gösterisiyle sunulduğu törende konuşan Vali Vekili Göçer, verginin dünyada ayrı bir hukuk dalı olarak okutulduğunu, ekonomik ve sosyal hayata uygulanan vergi politikalarıyla yön verildiğini ifade etti. Türkiye’de de verginin artık Anayasa’ya girecek kadar önem verilen bir olgu olduğunu vurgulayan Göçer, verginin tıpkı vatan görevi askerlik gibi bir yükümlülük olduğunun altını çizerek, “Vergi ekonomik ve sosyal hayatımızda böylesine önemli bir olay. Kamu hizmetlerinin sunumunda, hizmet alımında, vatandaşın emrine verilmesinde yüzde 85 oranında vergi gelirleri var” diye konuştu.
“KAYIT DIŞI VERGİ KAÇAKÇILIĞI DEMEKTİR”
Vergisini ödemeyenlerin vergi kaçakçılığı yaptıklarını da dile getiren Göçer, “Ne yazık ki, böyle önemli bir olayda ülkemizde hala kayıt dışı ekonomiden bahsediliyor. Kayıt dışı kabaca vergi kaçakçılığı demektir. Namusuyla, şerefiyle kazanmış, vergisini veren kişinin yanında aynı kazancı, belki daha fazlasını kazanan biri de kayıt dışında kalarak vergisini vermiyor. Büyük bir haksız rekabet. Kayıt dışıyla mücadele sadece Gelir İdaresi’nin çabasıyla değil, topyekun bir mücadele gerektiriyor. Bu da herkesin elini taşın altına koymasıyla olur. Vergi Haftası’nın en önemli etkinliği de vergisini ödeyen kişileri ödüllendirmek, topluma takdim etmek, düzgün, namuslu iş adamlarımızın yalnız olmadıklarını göstermek ve bu çabalarının örnek olmasını sağlamak. Vergi yükümlülüğünü yerine getiren arkadaşlarımı huzurunuzda kutluyorum” ifadelerini kullandı.
“MERSİN, ÖDEDİĞİ VERGİYE GÖRE HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”
Vergi konusunda en önde olan, en fazla vergi veren tüm kişi ve kuruluşları kutlayan Başkan Kocamaz da vergiciliğin, soğuk bir yüzü olmasına karşın ülkenin kalkınmasına yönelik kaynak üretilmesinde ve ülkenin geleceğiyle ilgili yapılacak yatırımlarda, özellikle gelecek nesillere daha müreffeh bir ülke teslim edilmesinde çok önemli bir gayret olduğunu söyledi. Mersin’in, yıllardır ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan iller arasında ön sıralarda yer aldığına dikkat çeken Kocamaz, “Ankara’ya ödenen vergiler bazında Mersin 81 il içerisinde 6. sırada yer alıyor. Aynı şekilde geriye dönüş konusunda biraz şanssızız. Genel idareden yapılan yatırımlar açısından Mersin maalesef 24. sıradadır. Bu demektir ki, Mersin kendisinden daha gerideki 18 ili bir şekilde sübvanse etmektedir. Bizim bütün gayemiz, Mersin’in bir an evvel hak ettiği karşılığı görmesi ve hak ettiği konuma gelmesidir. Mersin’in ödediği vergiye göre bugün hak ettiği yerde olmadığını hepimiz biliyoruz. Bazı yatırımlar yapılmaya çalışılsa da havaalanı ve sahil bölgesindeki yatırımlar gibi bir kısım yatırımların bir türlü hayata geçirilememiş olması da bizi ziyadesiyle üzmektedir” şeklinde konuştu.
Ne kadar çok vergi verilir, istihdam yapılır ve ülkenin kalkınmasına katkı sunulursa yerel yöneticilerin de yükünün o denli hafiflediğine vurgu yapan Kocamaz, ödüle layık görülen vergi rekortmenlerini kutladı.
Mersin Vergi Dairesi Başkanı Güngör ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağı olan vergiler ile diğer gelirleri, Anayasa ve vergi kanunları çerçevesinde, mükellef haklarını gözeterek tahsil ettiğini kaydetti. Gelir İdaresi Başkanlığı’nda gerek mükellef idare ilişkilerinde gerek mükelleflere hizmetin teknolojik alt yapı imkanlarından yararlanma noktasında gerekse yapısal anlamda devrim niteliğinde atılımlar yapıldığını aktaran Güngör, tüm vatandaşların vergi yükümlülüğünü yerine getirmesi ve vergi yükünün toplumun tüm kesimlerine adil bir şekilde dağıtılmasını sağlayacak şekilde gerekli önlemleri de almaya devam ettiklerinin altını çizdi. Güngör, “Bu çerçevede, kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alma ve vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi için denetim kapasitesini arttırmaya yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Ekonomik aktiviteleri kavrayarak kayıtlı ekonomiyi teşvik eden, mükellef haklarını gözeterek vergiye gönüllü uyumu sağlayan ve kaliteli hizmet sunmayı amaç edinen idaremiz kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğini her geçen gün arttırmaktadır. Adaletli ve güvenilir vergi toplayabilmemiz, yatırım, istihdam ve üretim artışıyla doğrudan ilişkilidir. Bu vesileyle vergisini zamanında ve tam olarak ödeyen, yatırım yapan ve istihdama önemli katkısı olan iş adamlarımıza, sanayicilerimize ve tüm mükelleflerimize müteşekkiriz” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Vekili Göçer ve Başkan Kocamaz, Kurumlar Vergisi’nde sırasıyla ilk 5’e giren Opus Mersin İç ve Dış Ticaret A.Ş., Mersin Denizcilik Faaliyetleri ve Ticaret A.Ş., Botros Levante Taşımacılık ve Ticaret LTD. Şirketi, Aksun Tarımsal Ürünler A.Ş. ve Yol Su Yapı Yayıncılık Nakliye Sanayi Ticaret Limitet Şirketi temsilcileri ile Gelir vergisi’nde sırasıyla ilk 5’e giren İskender Botros adına Adana Şirket Genel Müdürü Tamer Erdal, Mehmet Hanefi Küçük, Fuat Soylu, Rasim Çavaş ve Mişel Şaşati’ye ödüllerini verdiler.