Samsun'da son günlerde sık sık gündeme gelen intiharlarla ilgili açıklamalarda bulunan Uzm. Klinik Psikolog Yüsra Saraç Karamangil, "Sosyal medyada insanlar çok mutlu görünüyor. Buna bağlı olarak 'Benim hayatım yaşanmaya değer mi' diye sorguluyoruz. Bu nedenle intihar olaylarında sosyal medyanın önemli etkileri var" dedi.

'HİÇBİR ŞEY DIŞARDAN GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL'

İntihar olayların birçok etkiye bağlı olduğunu kaydeden Karamangil, "İntihara eğilimde psikaytr hastalıklar, aşırı alkol kullanımı, madde bağımlılığı, sosyal nedenler, aile bağlarının zayıf olması ya da ekonomik şartların kötü olması gibi birçok neden sıralayabiliriz. Bunun dışında genetik yatkınlık da etkili. Ailesinde ve sosyal çevresinde intihar eden biri varsa, görüyorsa intihara eğitim artabiliyor. Hastalıkların artıyor olması, ekonomik nedenler, aile içi huzursuzluklardan kaynaklanıyor olabiliyor. Sosyal medyada artık her içeriğe kolayca ulaşabiliyoruruz. Hiçbir şey dışarıdan göründüğü gibi değil ama orada insanlar çok mutlu görünüyor. O mutlu hayataları gördükçe biz de hayatlarımızı sorguluyoruz. 'Benim hayatım yaşanmaya değer mi' diye soruyoruz. Bazı platformlarda bizim topluma hayatımıza uymayan bir çok içerik var. Gençler onlara özeniyor ve bu noktada aile içinde huzursuzluklar başlıyor. Çoğu intiharın arka planında sevdiği kişileri ve aileyi cezalandırmak gibi eğilimler olabiliyor. Sosyal nedenler, sosyal medya ve ekonomik koşullar kişilerin hayattaki doyum seviyesini düşürdüğü için depresyon hastalıkları gün geçtikçe artıyor. buna bağlı olarakta ilaç kullanımı artıyor" diye konuştu. 

'UZMANDAN YARDIM ALINMALI'

Kendimizde ya da yakınlarımızın davranışlarında değişiklerin başladığını hissedildiği an bir uzmana başvurulması gerektiğini kaydeden Karamangil sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kendini ifade edebiliyorsa, anti sosyal kişilik özelliğine sahip değilse intiharın sinyalleri alınabilir. Bir depresyon hastası ise yavaş yavaş eve bağımlı olur, insanlarla görüşmeyi bırakır, onda bir gariplik olduğunu anlayabiliriz. Böyle bir durumda mutlaka bir hekimden destek alınmalıdır." 

Merve İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.