Hakkari’nin yüksek kesimlerinde kendiliğinde yetişen ve ‘ağlayan gelin’ olarak bilinen ters lale çiçeğinin çevreye ayrı bir renk kattı.
Ana vatanı “Dağların Kenti” olarak bilinen Hakkari ve Şemdinli ilçesi olan ve 2600 rakımda doğal olarak yetişen ters lale çiçeği gün yüzüne çıktı. Durankaya Beldesi’nde Derse köyü cami bahçesinde de çiçek açan renga renk ters lale çiçeği çevreye ayarı bir renk kattı. Hakkari’den beldeye giden birçok vatandaş ise cami bahçesinde yetişen ters lale çiçeği önünde hatıra fotoğrafı çektirmenin mutluluğunu yaşıyorlar.
CADDELERDE SATILMASI TEPKİLERE NEDEN OLDU
Ters Lale çiçeğinin ortaya çıkması ile birlikte Hakkari’nin caddelerinde satılması ise tepkilere neden oldu. Bazı vatandaşlar, biyo kaçakçılar tarafından son günlerde ters lale çiçeğinin kaçak yollarla il dışına çıkartıldığını iddiasında bulundular. Endemik bitki olan ters lalenin kent için önemli bir yeri olduğunu ifade den vatandaşlar, endemik bitkinin bu şekilde bilinçsizce tahrip edilmesi ve yok edilmesine göz yumulmaması gerektiğini, koruma altına aldığını zannedilen ters lale çiçeğinin şu anda çarşı merkezinde tezgahlarda bilinçsizce satılmasına sert tepki gösterdiler.