İstanbul Besnililer Dayanışma Derneği ve Besni Fotoğraf Sanatı Derneğinin ortaklaşa gerçekleştirdiği, "Besni kültürü ile yaşamak ve yaşatmak" isimli proje start aldı.

Proje ile ilgili Besni’ye davet edilerek gelen Fotoğraf ve Grafik Tasarım Sanatçısı Şafak Uçar, projenin başlamasında ve yaklaşık 1 yıl sürecek olan uygulanmada Besni’de ziyaret ve çekim yapacak.

Proje ile ilgili BEFSAD Derneği Başkanı Hasan Turgut, Fotoğraf ve Grafik Tasarım Sanatçısı Şafak Uçar ve İrfan Yılmaz proje hakkında bilgi verdi.

Proje hakkında yazılı açıklama yapan İstanbul Besnililer Derneği Başkanı Ahmet Kemal Ferlengez, bu proje ile Besni’nin dünyaya tanıtılmasında önemli rol alacağını söyleyerek, "Projedeki amacımız Besni kültürünü, tarihi dokusunu, yok olmaya yüz tutan geleneklerini ve mesleklerini belgelemek. Eskilerin üzülerek anlattıkları eski coşkulu Besni, ticaret yaşantısını ve üretimleri yeniden canlandırmak. Besni fıstığı, Besni üzüm çeşitlerini, Besni biberi ve diğer tarım ürünlerinin tüm dünyaya tanıtımını ve ticaretini sağlamak, Türkiye’ye ve dünyaya Besni ilçesini ve kültürünü tanıtmak, medeniyet tarihinin uzun yıllara dayandığı Besni ilçesine yerli ve yabancı turistin gelmesini sağlamaktır. Örneğin Fırat nehrinin ihtişamını, mağaraların gizemini çözmeye davet etmek, yer altı ve yer üstü sporlarını bu bölgede yapmaları için teşvik etmek. Gelecek neslin Besni kültürünü fotoğraflar vasıtası ile anlamalarını ve tanımalarını sağlamak. Halkın kendi bölgesinin değerlerinin farkına varmasını, sergi, sunum ve fotoğraf ile tanışmasını aktif katılımcı olmasını teşvik etmektir. Proje bütün Besnililerin katılımı ile başarıya ulaşacaktır" dedi.

BEFSAD Derneği Başkanı Hasan Turgut ise yaptığı konuşmada, " Bu projenin Besni ilçemizin bütün dünyaya tanıtılmasında çok büyük bir hizmet olacağını düşünüyor, bütün kalbimizle başarılar diliyoruz" ifadelerini kullandı.