TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Trabzon'da yaşayan görme engelli 37 yaşındaki Özgür Öztürk, futbol, basketbol, atletizm, yüzme ve satranç gibi birçok farklı branşla ilgileniyor.

Görme yetisini 11 yaşında kaybeden Öztürk, eğitim alanında karşılaştığı zorluklara boyun eğmeden Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde lisans eğitimini tamamladı. Küçük yaşlarda başladığı spordan da kopmayan Öztürk, futbol, basketbol, atletizm, yüzme ve satranç gibi birçok farklı branşta spor yaptı.

Özgür Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme yetisini küçük yaşta kaybetmesine rağmen, yaşam azminden hiçbir şey kaybetmediğini söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğünde çalıştığını da anlatan Öztürk, "Hayatta hiçbir şeyi engel olarak görmüyorum. Bana göre isteyince her zorluğun üstesinden gelinebilir. Boş durmayı seven bir insan değilim. Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübünde de yönetim kurulu üyesi olarak faaliyetlere katılıyorum" ifadelerini kullandı.

Öztürk, sporun kendisi için çok önemli olduğunu da vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Spor benim insanlarla iletişim aracım. Sporu halkla ilişkiler dersi gibi, kendimi geliştirmek için bir araç olarak görüyorum. Spor benim için su içmek gibi önemli ve vazgeçilmez. Spor artık yaşam biçimim oldu. Hiçbir zaman spordan vazgeçmedim. Küçük yaşta başladığım futbolu, basketbolu, yüzmeyi hiçbir zaman bırakmadım, aksine engel durumum beni daha da teşvik etti. Şu anda ağırlıklı olarak yüzme ve satranç ile ilgileniyorum."

 

- "Engelli bireylerin ve ailelerinin spora, sanata önem vermelerini istiyorum"

Yaklaşık 30 yıldır spor tutkusundan vazgeçmediğini de dile getiren Öztürk, yüzmede Türkiye üçüncülüğü ve satrançta da Türkiye dokuzunculuğu gibi çeşitli başarılar elde ettiğini anlattı.

Özgür Öztürk, özellikle satrançla uğraşmaktan zevk aldığına dikkati çekerek,  "Satranç benim için çok önemli. Satrancın gerek zihinsel gerekse insanların kaynaşması açısından birçok katkısı var. Her turnuva, yeni insanlarla ve kültürlerle kaynaşma demek. Bunun yanında satranç oynamak için bir yaş engeli yok. Bu da benim için önemli. Sporun birçok alanı ile uğraşıyorum ama satranç düşünsel bir alan olduğu için 80 yaşında da olsanız, başarıyı yakalayabilirsiniz. O nedenle benim de hedeflerim var ve satrançta milli takıma girerek, dünya şampiyonalarına katılmak istiyorum" diye konuştu.

Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü olarak da engellilere yönelik birçok projede yer aldığını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Engelli bireylerin ve ailelerinin spora, sanata önem vermelerini istiyorum. Engelli olmak karamsarlığa düşmek değildir. Engel durumları onların sanatsal, sosyal ve sportif yaşama katılmaları açısından bir engel ama bunu aşabiliriz. Bunun yollarının araştırılması gerekir. İnsanlar yeter ki kendi becerilerinin farkında olsunlar. Kendileri gibi olan bireyler neler yapıyor, bunu araştırsınlar ve onları örnek alsınlar. Başarı için hiçbir zaman umutsuzluğa kapılınmamalı."

Sporun herkesin, özellikle de engellilerin hayatında olması gerektiğini işaret eden Öztürk, "Engelli insanlar için beden aktivitesi, rehabilitasyon ve sosyal hayatta yerini alma açısından sporun faydaları vardır" şeklinde konuştu.