DİLOVASI,(Kocaeli),() - KOCAELİ'nin Dilovası İlçesi'nde bulunan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme Anonim Şirketi'nin (İZAYDAŞ) çöp depolama alanından Dilovası ilçesine yayılan koku vatandaşları isyan ettirdi. Yaklaşık 200 kişi ellerinde pankartlar ile çöp depolama alanı önüne kadar yürüdü.
Hakların Demokratik Partisi (HDP) öncülügünde siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı Dilovası İlçesi'ndeki çöp depolama alanı protestosuna HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Gonca, HDP Dilovası İlçe Başkanı Kamuran Onay, CHP İlçe Başkanı İrfan Ertürk, Eski Ekoloji Derneği Başkanı Ercan Teker ve vatandaşlar katıldı.
İLÇE'DE BUNALTICI ÇÖP KOKUSU
2006 yılında kurulan çöp depolama alanından havaların da ısınmasıyla birlikte çevreye bunaltıcı koku yayılıyor. Yaz sıcağında evlerinin camını açamayan çevre sakinleri bugün Dilovası Belediyesi önünde biraraya gelerek protesto yürüyüşü yaptı. Çöy depolama alanı önüne kadar yürüyen vatandaşlar Dilovası'na çöp depolama alanı istemediklerini söyledi.
'ÇEVRE SORUNU HERKESİN SORUNUDUR'
Çevre sorunun siyasal partileri aşan ve herkesi ilgilendiren bir sorun olduğunu söyleyen HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Gonca, "Bizler Dilovası'ndaki sanayi tesislerinin modernleşmesini, kaldırılmasını isterken, Dilovası'na çöp depolama alanı kurdular. Yaz, kış Dilovası halkı çöp kokusuyla uyanıyor çöp kokusuyla uyuyor. Özellikle yaz aylarında çöp kokusu çok yüksek seviyeye düşüyor. İZAYDAŞ'ın ve merkezi yönetimin bu olaya seyirci kalmaları bir eksikliktir. Eğer biz direnip hak talep etmezsek hiçbirşey elde edemeyiz" dedi.
3 GÜNLÜK EYLEM YAPICAĞIZ
HDP İlçe Başkanı Kamuran Toker 3 gün sürecek bir eylem planladıklarını söyleyerek şöyle konuştu: "Bizler HDP İlçe örgütü ve vatandaşlar olarak bu tesisin girişinde 3 gün boyunca geceli gündüzlü burada bekleyeceğiz. İftarımızıda sahurumuzu da burada yapacağız. Bu kez sadece bir protestoyla burada kalmayacağız. Dilovası halkı direne direne kazanacaktır."
TESİSİN KALDIRILMASI YÖNÜNDE EYLEMLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Çöp depolama alanının 2006 yılında ilçeye kurulduğunu söyleyen eski Ekoloji ve Sağlık Derneği Başkanı Ercan Toker, "Bizler Dilovası halkı olarak buradaki tesisin kaldırılması için eylemlerimizi sürdüreceğiz. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu bu çöp depolama alanından şeftali yenileceğini söylemişti. Şimdi gelsin ve bu koku içersinde şeftali yesin" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI