SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Yüce, görgü kuralları olarak adlandırılabilecek selam vermek, söz kesmemek, izin istemek gibi kuralların temelinin çocukluk çağında atılması gerektiğini belirterek, "Çocuğun davranışları önemli bir şekilde kendisine model olan yakın çevresinin tutum ve davranışlarına göre şekillenir" dedi.
OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Murat Yüce, insanların yaşadıkları topluma uyum sağlayabilmeleri için toplumun değer yargılarını öğrenmeleri ve yeri geldiğinde bunlara uymaları gerektiğini söyledi. Bu değer yargılarından selam vermek, söz kesmemek, izin istemek gibi başlıca görgü kuralları, akraba ve hasta ziyareti gibi nezaket kurallarına uyulduğu takdirde toplumda saygınlık sağlayan kuralların geldiğini dile getiren Doç.Dr. Yüce, "Bu kuralların temeli çocukluk çağında atılmaktadır. Çocuğun davranışları önemli bir şekilde kendisine model olan yakın çevresinin tutum ve davranışlarına göre şekillenir. Dolayısıyla çocuğun küçük yaşlarından itibaren anne babasının bu kurallara uyması çocuğun görgü kurallarını öğrenmesinde en önemli adımdır" dedi.
Anne, babaların her şeyden önce söylediklerini kendileri uygulayarak iyi birer model olması gerektiğini ifade eden Doç.Dr. Murat Yüce, "Çocuğun bu değerleri öğrenmesinde evde provalar yapmak da faydalı olacaktır. Ayrıca, bunları uygularsa çocuğun başını okşamak, sırtını sıvazlamak, onu takdir dolu kelimelerle yüreklendirmek bu davranışların kalıcı olmasını kolaylaştıracaktır. Çocuk eğitiminde erken müdahalenin önemine istinaden bunları öğretmek için olabildiğince erken bir yaşta başlamalı ve karşılaşılan fırsatlar değerlendirilmelidir. Aksi takdirde toplum yaşamının inceliklerini öğrenmekte gecikmiş bir çocuğun toplum tarafından kabul görmesinde zorluklar yaşayabileceği akıldan çıkarılmamalıdır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI