İşverenlerin artı yüzde net istihdam görünümü bildirdiği Ege Bölgesi’nde, 2017’nin 4’üncü çeyreğinde iş arayanların iş bulma şansının bir miktar artabileceği bildirildi. İşe alım beklentileri ise, önceki çeyreğe göre yüzde 11 ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 puan gerilemiş durumda.

2017’nin 4’üncü çeyreğine dair 1001 işverenle yapıla İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre, 2017’nin son çeyreğinde Ege’de artı yüzde 7’lik görünümlerle istihdam artışı bekleniyor. Önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında, işe alım beklentileri en belirgin şekilde düştüğü bölge yüzde 11 ile Ege oluyor. Geçen yılın son çeyreğiyle kıyaslandığında Ege’deki işverenler işe alım planlarında yüzde 5 puanlık bir düşüş bildiriyor.

Dördüncü çeyrekte beş bölgenin tümünde istihdam artışı öngörülürken, Marmara bölgesi artı yüzde 17’lik Net İstihdam Görünümüyle en güçlü istihdam piyasası beklentisini sunuyor. Görünümün artı yüzde 16 olduğu İç Anadolu’da istikrarlı bir istihdam ortamı öngörülüyor. Görünümün artı yüzde 8 olduğu Karadeniz ve artı yüzde 7 olduğu Akdeniz bölgelerinde ise belirli seviyede işe alım fırsatları öngörülüyor. 2017 yılının 3’üncü çeyreğiyle kıyaslandığında, beş bölgenin dördünde işe alım eğilimlerinin zayıfladığı görülüyor. Akdeniz bölgesindeki işverenlerin beklentilerinde yüzde 6’lık bir azalış göze çarparken, İç Anadolu’daki görünümün de yüzde 2 oranında azaldığı ortaya konuluyor. Marmara bölgesi işverenleriyse çeyrekten çeyreğe bir değişim öngörmüyor. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında işe alım planları beş bölgeden dördünde gelişme gösteriyor. Görünümdeki en dikkate değer artışlar yüzde 5 ile Marmara ve Akdeniz’de görülürken, Karadeniz’deki işverenler yüzde 4’lük bir artış belirtiyor.

Sektör bazında en yüksek istihdam beklentisi İlaç sektöründeki işverenlerde

Ekim-Aralık döneminde 11 sektörün dokuzunda istihdam seviyelerinde artış öngörülüyor. İlaç sektöründeki işverenler artı yüzde 26’lık sağlıklı Net İstihdam Görünümüyle en güçlü işe alım planlarını bildiriyor. Üretim sektöründeki işverenler artı yüzde 19’luk bir görünüm ile iyimser bir işe alım hızı öngörürken, görünüm Madencilik sektöründe artı yüzde 17, Toptan ve Perakende Ticaret sektöründeyse artı yüzde 15 olarak ölçülüyor. Ulaştırma, Depolama ve İletişim sektöründeki işverenler artı yüzde 14 ile istikrarlı bir görünüm sergilerken Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektöründeki işverenlerin görünümü artı yüzde 3 olarak ölçülüyor. Bununla birlikte Restoran ve Otelcilik sektörü eksi yüzde 6’lık görünümle durgun işe alım beklentileri sergilerken, görünümün eksi yüzde 1 olduğu İnşaat sektöründe belirsiz bir işe alım iklimi öngörülüyor.

2017’nin üçüncü çeyreği ile kıyaslandığında 11 sektörün yedisinde görünümlerin zayıfladığı görülüyor. Restoran ve Otelcilik sektöründeki işverenler yüzde 19’luk azalışla öne çıkarken, Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri ile İnşaat sektörlerindeki azalışlar yüzde 14 ve yüzde 12 olarak sıralanıyor. Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe yüzde 5, Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektöründe ise yüzde 4’lük azalış dikkat çekiyor. Bununla birlikte ilaç sektöründe önceki çeyreğe kıyasla yüzde 13 oranında daha yüksek bir işe alım beklentisi ölçülüyor.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, 11 sektörün yedisinde işe alım beklentileri artmış görünüyor. İlaç sektörü yüzde 22 ile en yüksek artışı öngörürken, Üretim ile Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörlerindeki görünüm artışları sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 9 olarak ölçülüyor. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla üç sektördeki işverenler işe alım planlarının zayıfladığını bildiriyor. Söz konusu sektörler arasında İnşaat sektörü, yüzde 18 oranında azalışla öne çıkıyor.

Büyük ölçekli işletmeler en yüksek istihdam beklentisine sahip

Büyük ölçekli işverenler artı yüzde 2’lik Net İstihdam Görünümü ile sağlıklı işe alım beklentileri bildirirken Orta ve Küçük ölçekli işverenler sırasıyla artı yüzde 14’lük ve artı yüzde 11’lik görünüm sergiliyorlar. Mikro ölçekli işverenler ise artı yüzde 4’lük bir görünümle ihtiyatlı işe alım planları bildiriyor.

Önceki çeyrekle kıyaslandığında, büyük ölçekli işverenler yüzde 9 puan azalış bildirirken Orta ve Küçük ölçekli işverenlerin görünümü sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 3 puan daha zayıf. Mikro kategorisinde ise göreceli olarak istikrarlı işe alım planları göze çarpıyor. Önceki yılın aynı dönemine göre Büyük ölçekli işverenler yüzde 7 puanlık bir artış bildirirken Küçük ölçekli işverenlerin görünümü yüzde 3 puan daha güçlü durumda. Mikro ölçekli kategorilerdeki işverenlere bir değişiklik görülmüyor.