İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi, üniversite-sektör işbirliği çalıştaylarının ikincisini seyahat acenteleri ile düzenledi. Turizmciler, turizm alanında yetişen mezunlardan beklentilerini dile getirdi.
İKÇÜ Turizm Fakültesi “Seyahat Acentalarının Sorunları ve İKÇÜ Turizm Fakültesinden Beklentileri” çalıştayını, TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu temsilcileri, Tantur (Tui), Meeting Point Group, Claros Tur yetkilileri ile akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirdi.
Toplantıda öncelikle seyahat acentelerinin sorunları, üniversitelerle ilgili gözlemledikleri eksikler belirlendi. Akademi-sektör işbirliğinin ve uygulamalı eğitim anlayışının yerleştirilmesi için taraflara düşen görevler ve çözüm önerileri tartışıldı.
Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, kısa sürede sektörle işbirliği konusunda önemli ilerlemeler kaydettiklerinin altını çizdi. Çalıştayın moderatörlüğünü yürüten Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Öter de mevcut eğitim müfredatlarının iyileştirilmesi için sektörle yakın işbirliğine olan gereksinimi vurguladı.
“YABANCI DİLİ İYİ KONUŞAN, İLETİŞİMİ GÜÇLÜ TURİZMCİLER LAZIM”
Sektör adına konuşan temsilciler Ali Çandarlı, Erdinç Korkmaz, Cem Çandarlı, Barış Değirmen, Ünal Büyüksungur, Kürşad Doyuranlı, sektörde yabancı dili iyi konuşan, iletişim ve sosyal becerileri güçlü, yurtdışı deneyimi olan, uzmanlaşmış, satış-pazarlama konusuna hakim, Türkiye’yi ve Türk kültürünü iyi tanıyan personel aradıklarını belirtti.
Ayrıca Transfermenlik, Otel Rehberliği gibi mesleklerin tur rehberleri gibi yasal güvence altında olmadıkları için yeni düzenlemeler gerektiğinin altı çizildi. Turizm eğitimi alan öğrencilerin en geç Mayıs ayı başında sektörde işbaşı yapması gerektiği vurgulandı.