Ergün TOS/ FETHİYE (Muğla), () - TÜRKİYE Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Fethiye Bölge Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Taşçı, virajlarda kolayca devrilen ATV'leri gezinti için kiralayan turistlerin tehlikelerden haberdar olmadığını belirterek, kontrollü parkurlar dışında bu araçların kiraya verilmesinin yasaklanmasını istedi.
Fethiye'nin Ovacık Mahallesi'nden geçen 22 Haziran'da kiraladığı ATV motosikletle Kayaköy'e giden İskoçya'nın gelecek vaat eden müzisyenlerinden Ewan Manson, keskin virajda direksiyon hakimiyetini kaybetti. Yoldan çıkan ATV ile birlikte şarampole yuvarlanan ve başını kayalara çarpan Manson yaşamını yitirirken, arkasında oturan arkadaşı İngiliz Stuart Glyn yaralı kurtuldu. Manson'un ölümü ülkesi İskoçya'da büyük üzüntü yarattı.
50 GÜN SÜREN YAŞAM SAVAŞINI KAYBETTİ
Geçen 1 Mayıs'ta Ovacık Mahallesi'nden kiraladığı ATV motosikletle Oyuktepe mevkiinde gezintiye çıkan İngiliz Careth Soden de keskin virajda kontrolü kaybetti. 70 metrelik uçuruma yönelen ATV'den atlayan Soden, 20 metre sonra kayalıklara tutunmayı başarırken, motosiklet denize uçtu. Mucize eseri hayatta kalan ve düştüğü uçurumdan kurtarılan Soden'in duran kalbi çalıştırıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alınan Soden, geçen 10 Haziran'da tedavisine ülkesinde devam etmek için İngiltere'ye götürüldü. Ancak 50 gün süren yaşam savaşını 21 Haziran'da kaybetti. Soden, karaciğer ve böbreğinin iflas etmesi sonucu yaşamını yitirdi.
ATV'LERİN GÜVENLİĞİ SORGULANIYOR
Manson ve Soden'in benzer kazaların ardından 1 gün arayla hayatını kaybetmesi ilçede ATV motosikletlerin güvenliğini tartışmalı hale getirdi. Adını İngilizce 'All Terrain Vehicle' teriminin kısaltmasından alan ATV, Türkçeye 'Her araziye uygun araç' olarak çevriliyor. A2 motosiklet ehliyeti olan herkesin kiralayabildiği ATV'lerin günlük kira bedeli 100 ile 150 lira arasında değişiyor. Fethiye'de birçok firma ATV'leri sadece gündüz kullanım için kiraya veriyor. Sürüş stili motosiklet ve otomobile benzemeyen ATV'lerin yeterli tecrübeye sahip olmayan yerli ve yabancı tatilcilere kiraya verilmesi kazaları da beraberinde getiriyor. ATV kazaları sıklıkla hızlı girilen virajlarda yoldan çıkma ya da araçların devrilmesiyle gerçekleşiyor.
'2 TEKERLİ MOTOSİKLETTEN TEHLİKELİ'
TÜRSAB Fethiye Bölge Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Taşçı, ATV'lerin genellikle ilçeye gelen yabancı turistler tarafından gezinti için kiralandığını söyledi. ATV'lerin kontrollü safari turlarında güvenli şekilde kullanıldığını anlatan Taşçı, kontrollü parkurlar dışında bu araçların kiraya verilmesinin gerekirse yasaklanmasını istedi.
Birçok insanın ATV'leri ilk kez kullandığı için tehlikelerinden haberdar olmadığını kaydeden Taşçı, ATV kiralayacaklara öncelikle boş bir parkurda eğitim verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
ATV'lerin, motosiklet tecrübesi bile az olan turistler tarafından kiralandığını belirten Salih Taşçı, "ATV'ler bölgemizde yaygın olarak kullanılıyor. 4 tekerleği var. Dışarıdan bakılınca 4 teker üzerinde çok daha rahat dengede durulabilir izlenimi veriyor. Ancak maalesef durum öyle değil. 2 tekerlekli bir motosikletten çok daha tehlikeli durum var. 4 teker olmasına rağmen otomobillerde bulunan diferansiyel sitemi bu araçlarda yok. Motora zincirle bağlı 2 teker de aynı oranda döndüğü için hızlı virajlara girildiğinde çok çabuk devrilebiliyor ya da üzerindekini savuruyor. Ewan Manson'un ölüm olayı da benzer şekilde gerçekleşti" dedi.
'AĞIRLIK MERKEZİ YERDEN YÜKSEK'
Trafik formatör öğretmeni Mustafa Uslan da ATV'lerin trafik yönetmeliğine göre motosiklet sınıfında olmasına karşın teknik özelliklerinin motosiklete hiç benzemediğini anlattı. ATV'lerin dingil mesafesinin kısa, ağırlık merkezinin ise yerden yüksek olduğunu vurgulayan Uslan, "Bir otomobilin içine binilirken ATV'lerin üstüne binilir. Ağırlık noktası zaten yerden yukarda olan ATV'lerin, sürücüyle beraber ağırlık noktaları daha da yükselir. Özellikle virajlı yollarda, viraja girmeden hız azaltılmalı ve ani manevralardan kaçınılmalıdır. Engebeli ve eğimli yollarda da ATV sürücülerinin daha dikkatli davranmaları gerekir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI