TİGEM Şırnak Bölge Sorumlusu ziraat teknikeri Emin Soysal, tarımsal ilaçların uygun doz ve zamanda uygulanması ile hasat bekleme sürelerine dikkat etmeleri konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu. Soysal ayrıca çiftçilerden harnup güvesi ve buğday pas hastalıklarına karşı önceden tedbir almalarını istedi.
Bitkisel üretimde kullanılan zirai ilaçların hasat sonrası ürün üzerinde kalan miktarları konusunda çiftçilere uyarılarda bulunan Soysal, tarımsal ilaçların uygun doz ve zamanda uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Aşırı ve kontrolsüz pestisit kullanımı çevre kirliliğine ve doğal dengenin bozulmasına neden olduğunu ve besin zinciriyle tüm canlılara ulaşarak yaşamlarını tehdit ettiği belirten Soysal, pestisitlerin kontrolsüz kullanımı insan ve hayvanlar için potansiyel tehlike olduğunu söyledi. Soysal, "Tarımsal ürünlerde hastalık ve zararlılar için kullandığımız bitki koruma ürünlerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlı olmayan ürünlerde kullanmanız halinde doğal dengeye ve insan sağlığına önemli ölçüde zarar vermektedir" dedi.
Soysal, gelişigüzel ve tavsiye dışı yapılan ilaçlamaların zararları hakkında şu bilgileri verdi:
"Bitkilerde fitotoksiteye veya zehirlenmelere yol açtığından bitkinin çeşitli organlarında yanma veya kurumalara neden olur. Faydalı böceklere zarar verdiğinden zararlı böceklerin artmasına neden olur ve zararlılar salgın yapar. İnsanlarda ve çevredeki hayvanlarda direk veya dolaylı olarak zehirlenmelere yol açar. Bu kimyasalların vücutta birikimi sonucunda da ilerleyen yıllarda kanserojen etkiler ortaya çıkar. Doğal dengenin bozulmasına neden olduğundan daha fazla kimyasal kullanılır. Hastalık ve zararlıların. zamanla kimyasal ilaçlara karşı direnç kazanmalarına neden olur. Gelişigüzel ve tavsiye dışı yapılan ilaçlamalar, üretim maliyetini artırır, Toprağa, havaya ve suya karışarak çevre kirliliğine yol açar. Suda yaşayan canlılara, arılara, topraktaki mikroorganizmalara ve hedef olmayan faydalı organizmalara zarar verir. Bu zararların önüne geçmek veya en aza indirmek nedeniyle çiftçilerimiz mutlaka reçeteli ve tavsiyeye uygun kimyasal ilaç kullanmalıdır."
Soysal, nar yetiştiricilerin bu dönemde harnup güvesi zararlısına karşı kültürel ve kimyasal yöntemler kullanılarak tedbir almaları gerektiğini söyledi. Buğday pas hastalıklarına karşı uygulanacak mücadele konusunda bilgi veren Emin Soysal, "Bu hastalığın her yıl şiddetli olarak görüldüğü yerlerde ve duyarlı buğday çeşitlerinde yeşil aksam ilaçlaması olarak uygulanabilir. Bu gibi durumlarda ilk pas püsküllerinin görülmeye başlandığında ilk ilaçlama mutlaka yapılmalıdır" diye konuştu.
Soysal ayrıca çiftçilerin tarımsal üretim alanlarında hastalık ve zararlı görmeleri veya şüphelenmeleri halinde yetkililere müracaat ederek tavsiyelere uygun kimyasal ilaç kullanmaları gerektiğini kaydetti.