KARABÜK (AA) - ERSİN TURAN - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde belediye, yetiştirdiği ustalar marifetiyle tarihi Arnavut kaldırımları ve yolların onarımına başladı.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin tarihi bölgesindeki doğalgaz çalışmaları nedeniyle Arnavut kaldırımlarının bozulduğunu söyledi.

Safranbolu Kültür Eğitim Merkezinde (SAKEM) düzenledikleri Arnavut kaldırımı ve taş duvar yapımıyla ilgili kurslarda ustalar yetiştirdiklerini anlatan Aksoy, "Yetiştirdiğimiz ustalar, yüz yıllar önceden gelen Arnavut kaldırımlarının tamiratlarını yapıyor. Çalışmalar, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'yla koordineli yürütülüyor" dedi.

Aksoy, SAKEM bünyesinde düzenledikleri kurslarda birçok kişinin iş sahibi olduğunu vurgulayarak, yetişmiş insan gücünden yararlandıklarını dile getirdi.

Arnavut kaldırımlarının tamiri için usta bulmanın çok güç olduğuna işaret eden Aksoy, "Böyle bir dönemde bünyemizde usta yetiştirdik. Bu tür onarım çalışmalarını kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Safranbolu konaklarına Arnavut kaldırımlar ayrı güzellik katıyor" ifadesini kullandı. 

- "Topuklu ayakkabı giyilmeyen tarihi kent"

Anıt eserlerinin yanı sıra 2 bine yakın tarihi konağıyla ziyaretçilere adeta "zamanda yolculuk' yaptıran Safranbolu, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edilmesini sağlayan kültürel varlığını korumacılığa önem vererek kuşaktan kuşağa aktarıyor. 

İlçe merkezinde 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş geleneksel Türk evlerinin yapımında, yerleşim düzeni, yol­, sokak­ ve meydan yapısı gibi fonksiyonel özelliklerin yanı sıra estetik unsurlardan da hiçbir şekilde vazgeçilmediği görülüyor.

Konakların arasındaki ulaşım ise Arnavut kaldırımlı sokaklardan kimi zaman zorlu yürüyüşlerle sağlanıyor. Yüzyıllardır konakların gölgesinin vurduğu tarihi taşlar arasında yürümek neredeyse imkansız olduğundan "tarihi Safranbolu"da gezenler topuklu ayakkabıları tercih etmiyor.

Herhangi mimari plan olmaksızın yapılan, hiçbir tarihi evin birbirinin önünü kapatmadığı Safranbolu'da, Arnavut kaldırımların da en az konaklar kadar korunmasına özen gösteriliyor.