ORDU (AA) - Ünye ilçesinde, Kurban Bayramı dolayısıyla pazara getirilen kurbanlıklar için hareketlilik yaşanıyor.

Saca Mahallesi'nde, geçen yıl ilk kez Ünye Belediyesi tarafından kurularak faaliyete geçen kurban pazarında, yaklaşan bayramı öncesi hareketlilik arttı.

Kurbanlık hayvanlarını satmak için pazara gelen Faruk Çelik'e ait 390 kiloluk sığır, 14 bin lira fiyatıyla pazarın en büyük ve pahalı kurbanlık hayvanı oldu.

Çelik, yaptığı açıklamada, bu yıl kurbanlık satışlarının iyi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Pazarın en büyük hayvanı bizde. Yaklaşık 400 kilogram, fiyatı ise 14 bin lira. Kilosu 30 liraya geliyor. Kurbanlık fiyatları geçen yılın iki katına çıkarak dudak uçuklatsa da kurbanını kesmek isteyen vatandaş sıkı pazarlıktan sonra elini cebine atıyor, kurbanını alıyor. Kurbanlık fiyatları bu yıl ikinci el otomobillerle yarışır hale geldi. Kurbanlığın kilosu büyük hayvanlar da daha uyguna geliyor. Bir şekilde vatandaş kurbanı alıyor. Satışlar şu anda gayet iyi durumda."

Hayvan yetiştiricisi İsa Kurt ise hayvan pazarında satışların iyi olduğunu ifade ederek, fiyatların bir önceki yıla göre iki katına çıkmasının satışları etkilemediğini ve elindeki kurbanlıkların yüzde 90'ını sattığını söyledi.

Geçen yıl etin kilosunun 20 lira olduğunu ve bu yıl ise kilosunun 40 liradan satıldığını vurgulayan Kurt, "Yani geçen yıl 3 bin lira olan hayvanın fiyatı, bu yıl 6 bin liraya çıkarak ikiye katlandı. Vatandaş kurban fiyatını pahalı bulsa da satın alıyor. Satışlar son günlerde daha da çok artacak. Çünkü bayramda 9 gün tatil var, dışarıdaki gurbetçi de memleketine gelecek ve kurbanını kesmek için hayvan satın alacak" dedi.

- "Fiyatların yüksek olması satışları etkilemedi"

Küçükbaş hayvan satışı yapan Hikmet Kurt da küçükbaş hayvan fiyatının arttığını anlattı.

Artan fiyatlara rağmen satış yapıldığını dile getiren Kurt, "Küçükbaş hayvanlar bu sene 700 liradan başlıyor, bin 300 liraya kadar çıkıyor. Küçükbaş hayvanların kilo fiyatı, büyükbaş hayvanlarınkinden daha pahalı. Yüksek fiyatlara rağmen vatandaşın talebi iyi. Fiyatların yüksek olması satışları etkilemedi, ihtiyacı olan alıyor. Vatandaş, 'senede bir defa kesiyorum' diyor ve 100-200 lira fiyat farkını aramıyor" diye konuştu.

Kurbanlık satın alan vatandaşlardan Hüseyin Türk, "Bu seneki kurbanlar çok pahalı. Geçen seneki fiyatların yaklaşık iki katı olmuş kurban fiyatları. Pahalı da olsa kurbanımızı aldık. Benim gibi vatandaşlar da fiyatları yüksek buluyor ama yinede alıyor" ifadesini kullandı.