Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya esnafının sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere hizmet, imalat ve ulaşım çalışma gruplarından yaklaşık 150 kişilik esnaf temsilcisi ile Kundu bölgesinde bir otelde bir araya geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok ve Büyükşehir Belediyesi daire amirlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda esnafın Büyükşehir Belediyesi’nden beklenti ve istekleri konuşulması ve sorunlara yerinde çözüm bulunması planlanıyor.
“ESNAFLAR TURİSTTEN YETERİNCE YARARLANAMIYOR”
Toplantının açılışında konuşan ve esnafın sıkıntılarını dile getiren Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok, Büyükşehir Belediyesi’nin alışveriş merkezlerine ilişkin aldığı kararlardan memnun olduklarını dile getirdi. 12 milyon turisti kentte ağırladıklarını hatırlatan Sevimçok, gelen turistlerden esnaf ve sanatkarların yeterince faydalanamadığını belirterek şöyle konuştu:
“Geçtiğimiz yıl Antalya’ya 12 milyon turist gelmiştir. Ancak bu kadar turiste rağmen Antalya çarşıları ve esnafları yeterince yararlanamıyor. Bu konuda yerel yönetimlere ciddi sorumluluklar düşüyor. Cadde ve sokaklarımız kültürlerimizin yansıdığı önemli yerlerdir. Çarşı ve pazarlardaki esnafımızın çalışma ortamlarının düzenlenmesi lazım. Balbey ve Kaleiçi sokaklarının korunması ve kazandırılması önemlidir. Bu konuda bizde elimizi taşın altına koymaya hazırız”
“VUR KAÇ TAKTİĞİ ESNAFA ZARAR VERİYOR”
Kent merkezi ve ilçelerin ulaşım açısından sorunsuz olması gerektiğini belirten Sevimçok, turistlerin özellikle raylı sisteme olumlu yaklaştıklarını belirtti. Raylı sistem güzergahındaki esnafın canlanması için raylı sistem güzergahlarının arttırılmasını isteyen Başkan Sevimçok, trafiğe uygun olan yerlerde raylı sistemin araç trafiğine de açılmasını istedi. Mevsimlik olarak kente gelen ve “Vur Kaç” taktiği ile çalışanların Antalyalı esnafa zarar verdiğini belirten Sevimçok sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kentte her yıl mevsimlik gelerek “Vur kaç” taktiği ile ticaret yapan esnaflar bizim esnaf ve sanatkara zarar vermektedir. Bu kayıt dışı esnafların kente gelip ticaret yapması bizim en büyük sorunlarımızdan birisidir. Kentte çok ciddi sayıda seyyar satıcı olması şehrimizin düzenini de etkiliyor” diye konuştu.
“YAZIN HERKES HAMAMCI, TAKSİCİ, SHOPİNGCİ”
Ulaşımın esnafın sorunlarının başında geldiğini belirten Sevimçok, korsan taşımacılık yapanlardan dolayı ciddi sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti. Özellikle yaz aylarında korsan uygulamaların arttığından da yakınan Sevinçok, “Yazın herkes shopingci, taksici, hamamcı oluyor. Bunlar esnafa zarar verdiği gibi ülkemizin ve Antalya’nın imajını da bozuyor. Alanya ve Kemer turizm esnafı da hanutçuluktan dertli. Haksız rekabetle uğraşan esnaf ekonomik sıkıntı içerisinde. Sanayide iş yapması gereken esnaflar mahalle aralarına kadar girmiş ve sıkıntıya sebep oluyorlar. Antalya’nın acil olarak sanayiye ihtiyacı vardır” diye konuştu.
ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİN ÇOĞALMASININ SORUMLUSU RUHSAT VERENLER
Sevimçok’un ardından söz alan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel de esnafın arasından çıkan bir belediye başkanı olarak yaşanan sıkıntıları tahmin edebildiğini kaydetti. Antalya’da ilk defa esnafla böyle kapsamlı bir toplantı düzenlendiğini de belirten Türel, esnafın, alışveriş merkezleri ile yaşadığı soruna değindi. Bir önceki başkanlık döneminde sadece Altınova’daki bir alışveriş merkezine izin verdiklerini belirten Türel, alışveriş merkezlerinin bu kadar çoğalmasından ruhsat izni veren ilçe belediyelerini sorumlu tuttu.
İKİNCİ KALEİÇİ ADAYI BALBAY MAHALLESİ
Esnafın en büyük beklentisinin şehir merkezlerinin canlanması olduğunu ve bu yönde çalışmalara hız verdiklerini belirten Başkan Türel, kazı çalışmaları sırasında tarihi mezarlıkların ortaya çıktığı eski festival çarşısının eski önemine kavuşması için bir kaç ay içerisinde çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Tarihi Balbey mahallesinin bir kentsel yenileme ile Antalya’nın ikinci Kaleiçi haline getireceklerini ifade eden Türel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Doğru Garajı projemiz birkaç ay içerisinde oradaki tarihi mezarlık bölümüyle oranın bir gezi alanı olmasını sağlayacak çalışmalara başlayacağız. Hem tarihi bir yer hem de bir çarşı olacak bu projeyi hayata geçireceğiz. Keşke bu projeler biz bıraktığımız yerde kalmasaydı. Balbey’i Antalya’nın ikinci Kaleiçi haline getirecek çalışmalara başlayacağız. Kentsel dönüşüm değil, kentsel yenilenme olacak. Gerekçe raporları hazırlandı ve planlama tablosu hazırlandı. Antalya’da ikinci bir pırlanta değerindeki mahallemiz olacak”
“BİR KAPTAN BİR MİÇO HER ŞEY TAMAM”
Ulaşımında esnafa büyük katkısının olduğunu belirten Türel, Kemer esnafına destek olmak için Antalya Kemer arası deniz otobüsü uygulamasını başlattıklarını ancak seçimlerden sonra seçilemediği için deniz otobüslerinin yat limanında çürümeye bırakıldığını söyledi. Önceki dönem CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ı üstü kapalı işaret eden Türel, “Bir kaptan, bir miço bulup deniz otobüslerini kullanacaksın. Bunu bile beceremediler. Hikayeden uçuk fiyatlarla seferleri başlattılar. Mesele halka hizmet değil, mesele Türel’in projesini karalamaktı. Göreve geldik bakın çalışmaya başladı tekneler. Bu yıl bütün deniz otobüslerimiz ful çalıştı. Gecede sefer koymamız için talepte bulunuyorlar. Basit bir proje gibi görünen deniz otobüsü projesi tam anlamıyla bir esnaf dostudur” dedi.
ŞARAMPOL VE ALİ ÇETİNKAYA İÇİN SANDIK BAŞINA
Şarampol ve Ali Çetinkaya mahalleleri için yapacakları projeler için sandık başını işaret etti. Buralara yapacakları projelerin birkaç aya kadar ortaya çıkacağını belirten Türel, halka sormadan bir projeye başlamayacaklarını söyledi. Göreve gelir gelmez esnafın önceki dönem belediye yönetiminden kalan alacaklarını “Tıkır tıkır” ödediklerini ve esnaf dostu olan yönetimin esnafa borçlanmadan olabileceğini kaydeden Türel sözlerini şöyle tamamladı:
“Biz göreve geldiğimizde esnaf belediyeden alacağını tahsil etmek için kuyruğa geçmişti. Biz alacaklarını tıkır tıkır ödedik. Bu esnafımıza gösterdiğimiz saygının göstergesidir. Esnafın alacağını ödeyemeyen bir belediye nasıl esnaf dostu olur” dedi.
Toplantı, esnaf temsilcileri ile AESOB Başkanı Sevimçok ve Başkan Türel’in basına kapalı özel görüşmeleri ile devam etti.