8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişleri bulunan kişiler erkenden beklemeden emekli olabiliyorlar. Bunun yanında 15 yıllık hizmet sürelerini tamamlama ve prim ödemelerini tamamlama ardından yaş koşulunu da yerine getiren vatandaşlar erkenden emekli olabiliyorlar. Mevcut uygulamada Bağ-Kur'lular, SSK'ya geçerek daha erken emekli olabiliyor. Erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 15-20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün. Bağ-Kur’luyu 9 bin yerine 7 bin 200 günle emekli edecek çalışma tamamlandığında yüz binlerce esnaf 5 yıl erken emekli olabilecek.

BORÇLANMA İMKANI

Sigortalı olarak çalışırken çalışmaktan uzak kalınan zamanların bir kısmını borçlanarak geri kazanmak da mümkündür. Bu noktada borçlanma imlanı bazı durumlarda şu şekildedir. Memurlar daha önceden ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabilmektedirler. Yine sigortalı olmaksızın avukatlık için stajını yapan kimseler de normal staj sürelerini bu borçlanma kapsamında kullanabilmektedirler.

ENGELLİ ÇOCUK OLMASI

Eğer emekli olmak isteyen çalışanların engelli bir çocukları varsa ve sürekli olarak bakıma muhtaçsa SGK’ya başvuruda bulunarak erken emekli olabilmektedirler. Bu noktada engelli çocuğu olan annelerin çalışma günleri 1.25 olacak şekilde hesaplanmaktadır.

ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişleri olan pek çok vatandaş erken emeklilik şartları nelerdir diye merak ediyor. Beklemeden erkenden emekli olmak isteyen vatandaşların şu şartları yerine getiriyor olması gerekmektedir:

8 Eylül 1999 ya da öncesinde sigorta başlangıcının bulunması,

4A, 4B ve 4C sigorta kollarından en az birisine mensup olmak,

15 yıllık hizmet süresini tamamlamak,

En az 3600 gün prim ödemelerini tamamlamak,

Yaş şartını sağlıyor olmak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihi ve daha öncesinde olan kişilerin emeklilik maaşları bu tarih sonrasında sigorta başlangıçları olan kişilerden daha yüksektir. Bu tarihlerde sigorta başlangıcı bulunan kişilerin emekli olması durumunda emeklilik maaşları en düşük 1600 lira olmaktadır.

ERKEN EMEKLİLİK AVANTAJLARI

Gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda vatandaşlar erken emeklilik hakkından yararlanabilmektedirler. Bu noktada pek çok vatandaş da 1999 ve öncesi sigorta başlangıcı olarak erken emekli olmanın avantajlarını merak ediyorlar. Bu avantajlardan ilki emeklilik maaşıdır. Emeklilik maaşları kıyaslandığı zaman 1999 ve öncesi sigorta girişi olan kişilerin emeklilik maaşları daha yüksektir. Bir diğer avantaj da emeklilik yaşı, prim ödemeleri ve hizmet süresidir. 1999 ve öncesinde sigorta girişi olan kişilerin emeklilik yaşı, ödemeleri gereken prim miktarı ve hizmet süresi daha düşüktür. Bu tarihten sonrası için hem çalışma süresi, yaş ve prim ödemeleri fazla olurken hem de alacakları emeklilik maaşı daha düşük olmaktadır. Yine bu tarih sonrasında emekli olmak bu detaylarla daha zor bir hale getirilmiştir.

SSK’ya göre Bağ-Kur’dan emeklilik hakkı elde etmek daha zordur. Ancak 1999 tarihi ve öncesinde daha kolay olmasından dolayı erken emeklilik avantajları en çok da Bağ-Kur’lular için geçerlidir. Bağ-Kur için 5400 ödenmesi gereken prim günü değişmezken bu tarihten sonrası için yaş şartı giderek artırılmış ve emeklilik daha zor hale getirilmiştir.

Mevcut uygulamada Bağ-Kur'lular, SSK'ya geçerek daha erken emekli olabiliyor. Erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 15-20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün. Bağ-Kur’luyu 9 bin yerine 7 bin 200 günle emekli edecek çalışma tamamlandığında yüz binlerce esnaf 5 yıl erken emekli olabilecek.