Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP), “Değerli Komşum” etkinliği kapsamında Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Muzaffer Şeker ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, SEDEP kapsamında olan öğrenci ve ailesine ev ziyaretinde bulundu.
Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) üçüncü yılında farklı etkinlik ve uygulamalarla devam ediyor. “SEDEP Adaletle Başlıyor” etkinliği ile başlayan SEDEP, “Yalnız Değilsiniz”, çalıştay ve öğretmen seminerleri gibi uygulamalarla 2014-2015 eğitim-öğretim yılı etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. “Değerli Komşum” etkinliği kapsamında Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, SEDEP kapsamında öğrenci ve ailesine ev ziyaretinde bulundu.
“Gelişen teknoloji hayatımıza birçok yenilik getirirken bazı değerlerimizi de maalesef götürdü” diyen Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, “Eskiden ev alma komşu al denirdi, komşusu açken tok yatan bizden değildir, denirdi. Yine komşu komşunun külüne muhtaç denirdi, çorba pişirirsen suyunu biraz fazla koy komşunu da gözet denirdi. Ama maalesef bugün öyle değil. Komşuluklar mernis sistemi üzerinde, adrese dayalı kayıt sistemine hapis kalmış durumda. Komşular eskiden birbirlerinin acısını, sevgisini paylaşırlardı. Yine birbirlerinin zor anlarında, birbirlerinin yanında olurdu. Şimdi ise internetten paylaşımlar yapılıyor, üzüntümüzü iki nokta üst üste parantez kapama işareti, sevincimizi iki nokta üst üste parantez açma işareti ile ifade ediyoruz. Eskiden evler tek katlı, mesafeler uzakmış ama insanlar birbirine daha bağlıymış. Şimdi evler birbirine bitişik, yapışık şekilde hatta altlı üstlü katlarda oturuyor insanlar ama maalesef komşular birbirinden habersiz. Alt kattaki komşu üst kattakini tanımıyor. Ancak bir ambulans geldiği zaman bir hastası ya da cenazesi olduğunu fark edebiliyor. Eğer yalnız ölmek istemiyorsak, seslendiğimiz zaman yanımıza koşabilecek bir komşumuz olması gerekiyor” dedi.
"SEDEP UNUTULAN DEĞERLERİ YAŞATMAYA DEVAM EDİYOR"
“Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi farklı uygulamalarıyla unutulan değerleri yaşatmaya devam ediyor” diyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP)in bugün farklı bir uygulamasındayız. Komşuluk ve komşu ziyareti. Kaymakamımız, Rektörümüz ve Milli Eğitim Müdürümüzle birlikte bir aileyi ziyaret ediyoruz. Burada amacımız hem SEDEP ile ilgili etkinliklere katılmak hem de özellikle velilerin bu konuda daha hassas ve duyarlı olmalarını sağlamak. Kalabalık şehirlerde yaşıyoruz ama bir yalnızlığı da içselleştirdik. Herkes kendi halinde, kendi dünyasında yaşıyor. Birbirimizden haberimiz yok. Belki bu konuda çocuklar bizden çok daha iyiler. Sokağında oturan, sitesinde oturan diğer çocuklarla birlikte arkadaşlık ediyorlar. Komşuluk ilişkilerinin artması için ailelerinde bir araya gelmesi ve birbirlerini ziyaret etmesi gerekiyor. Biz bugün bir farkındalık oluşması adına bir ziyarette bulunuyoruz. SEDEP kapsamlı öğrencilerimizde aileleri ile birlikte komşularını ziyaret edecekler. Böylece değerlerimizi tekrar yaşatmaya yönelik önemli bir proje hayata geçmiş oluyor” diye konuştu.
Bizi biz yapan sevgi, saygı, yardımlaşma, dostluk ve komşuluk gibi önemli değerlerin olduğunu ve Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) ile bu değerlerden her ay bir değerin öğrencilere anlatıldığını ifade eden Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, “SEDEP çocuklarımızın bu değerlerin farkında olmalarını sağlıyor. Proje paydaşları olan Selçuklu Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Milli Eğitimimiz özveriyle çalışıyorlar. Ben çocuklarımızdan son derece ümitliyim. Yavrularımızın istikballerinin çok daha güzel olacağını düşünüyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Öncelikli olarak bu soğuk kış gününde sıcak yuvalarını bizlere açan ailemize teşekkür ediyoruz” diyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Gençler maşallah SEDEP çerçevesinde saygı eğitimine ihtiyaç duymayacak şekilde yetişmiş nitelikli, kaliteli gençler. Bugün hem komşularına hem aileye, hem de misafire saygıyı da bize göstermiş oldular. Biz de gençlerin bu özelliklerinin ömür boyu devamını diliyoruz. Bu vesile ile toplum olarak hepimiz komşularımızın kıymetini bilelim ve misafirliğin bereketini unutmayalım. Gençlerimize bu değerleri, bu duyguları aşılayan öğretmenlerimize de iyi bir yıl diliyorum” ifadelerini kullandı.
ZİYARETLER DEVAM EDECEK
Kaymakamı, Belediye Başkanını, Rektörü ve Milli Eğitim Müdürünü ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden ev sahibi Önder Afşar, “Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi ve bu tür projelerin yaygınlaşarak toplumun tüm katmanlarına ulaşmasını diliyorum. Proje kapsamında küçük bir katkımız olduysa ne mutlu bize” şeklinde konuştu.
Değerler Eğitimi Projesinden faydalanan Cahit Zarifoğlu İlkokulu 4. Sınıf öğrencisi Abdullah Furkan Avşar, “Hoşgeldiniz. Büyüklerimizin ziyaretinden dolayı çok mutluyum. SEDEP’ ten bugüne kadar çok şey öğrendim. Komşuluk ve komşuya saygıda bunlardan biri” dedi.
Değerli komşum etkinliği, Selçuklu genelinde velilerin birbirleriyle ziyaret devam edecek.