Özden ATİK/İSTANBUL,() İşadamı Sabri Hakkı Ulukartal'ın üç yıl önce spor yaparken fenalaşarak hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili davanın görülmesine devam edildi. İlk bilirkişi raporunda, ölüm olayıyla taksirli davranışlar arasında nedensellik bağının şüphede kaldığının belirtilmesi üzerine mahkeme, spor salonunun sorumlu müdürü olan sanığın kusurunun belirlenmesi için yeniden bilirkişi raporu alınmasına karar verdi.

 

 


İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Serdar Köymen ile taraf avukatları katıldı. Hakim İbrahim Topuz, bilirkişi raporunun döndüğünü belirtti.

RAPORA GÖRE ŞÜPHE VAR
Üç kişilik bilirkişi heyeti raporunda, maktülün kalp krizinden öldüğüne yönelik raporlar olduğu ancak otopsi yapılmadığı vurgulandı. Raporun sonuç kısmında, "Sanığa suç atfı için öncelikle müteveffanın ölüm sebebinin tıp verilerine uygun bir biçimde ortaya konulması gerektiği ancak dosya kapsamında bu hususun şüphede kaldığı, ölüm hadisesi ile isnat olunan taksirli davranışlar arasındaki nedensellik bağlantısının varlığının şüphede kaldığı" ifade edildi.

ŞİKAYETÇİ AVUKATI YENİ RAPOR İSTEDİ
Şikayetçi avukatı Rezan Epözdemir, dosyadaki bilgi ve belgelerin değerlendirilmediğini, ölüm sebebi dosyada mevcut olmasına rağmen bu belgeler yokmuş gibi hazırlandığını ileri sürerek yeniden bilirkişi raporu alınmasını talep etti.

"YANLIŞ BİR İDDİANAMEDEN YARGILAMA YAPILIYOR"
Sanık Serdar Köymen'in avukatı Boğaç Tolan ise, "Bilirkişilerin sunmuş oldukları rapor yeterlidir. Müvekkilim yönetmeliğin yanlış olan 32. maddesine dayanması nedeniyle hakkında dava açılmıştır. Biz yönetmeliğin 37. maddesine göre faaliyet veren bir kuruluşuz. Bu maddeye göre, günübirlik tesis olarak doktor bulundurma zorunluluğumuz olmadığı söyleniyor. Yanlış bir iddianameden yargılama yapıldığını düşünüyoruz. Pırıl pırıl bir genç üç senedir yargılanıyor. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum" dedi.

"KUSURUM OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"
Sanık Serdar Köymen ise "Benim çok yakın arkadaşımdı. Kendisine doğru zamanda müdahaleler yapılmıştı. Herhangi bir kusurum olduğunu düşünmüyorum. Beraatimi talep ederim" diye konuştu.

YENİDEN BİLİRKİŞİ RAPORU ALINACAK
Hakim, üniversitelerden temin edilecek üç kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturularak sanığın kusurunun olup olmadığı yönünde rapor aldırılmasına hükmetti. Hakim ayrıca suç tarihinde sanığın spor salonundaki görevinin ne olduğunun sorulmasına ve ölenin hastaneye ne zaman, nasıl getirildiği, ne şekilde müdahale edildiğinin belge ve kayıtların gönderilmesi için hastaneye yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma ertelendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
İşadamı 43 yaşındaki Sabri Hakkı Ulukartal, 2 Haziran 2012'de, spor salonunda spor yaparken fenalaştı. Ulukartal, hastaneye götürülürken yaşamını yitirdi. Ulukartal ailesi, spor salonunun işletmecisi ve sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, ölüm olayından hemen sonra Sabri Hakkı'nın kardeşi Kadir Cenk Ulukartal ile çocuklarının, spor salonu görevlilerinin yükümlü oldukları şekilde sağlık personeli ve acil müdahale cihazlarını bulundurmadıkları, bu nedenle Ulukartal'ın ölümünde kusurlu olduklarını belirterek suç duyurusunda bulundukları anlatıldı.
İddianamede ölüm olayının meydana geldiği spor salonunun Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgesini aldığı, bu tür tesislerin işletmesine ilişkin ise çıkarılan 10 Mayıs 2005 tarihli genelgenin 32. maddesinde ilk yardım ve doktor hizmetinin verilmesinin uygunluk şartı olarak belirlendiği ifade edildi. İddianamede mevcut ölüm olayında Sabri Hakkı Ulukartal'ın fenalaşarak yere düşmesinden sonra spor salonunun sağlık anlaşması yaptığı hastaneden herhangi bir doktor talebinde bulunulmadığı, bu haliyle hem salon içerisinde bir doktorun olmadığı, icapçı doktorunda amacına uygun şekilde hazır olarak bulunmadığı anlatıldı. Savcılık, spor salonunun Sorumlu Müdürü Serdar Köymen hakkında "Taksirle ölüme sebep olmak" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapsini talep etti.