Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, CHP'de 1-2 ismin gitmesiyle değişimin mümkün olamayacağını belirterek, "O gitsin ben geleyim demek değişim değil. Birlikte yönetme, birlikte proje üretme kültürü, sadece parti içinde patililerle değil toplumsal muhalefet dediğimiz alan da içinde olabilirse, varsa böyle bir ortak akıl, pek çok şey değişmiş demektir" dedi.

1-2 KİŞİ DEĞİL, HERKES YAPSIN

Başkan Deveci, Kanal S ekranlarında Samsun Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Merve İlhan'ın sunduğu Haberin Penceresi programının konuğu oldu. Deveci, bazı partililerin değişim istemesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede "Değişim isteyenler 1994-1995'li yıllarda, ondan önce de çok oldu. Samsun'da il kongresi yapıldı ben orada adaydım. 3 adaylı bir kongreydi. O kongrenin tutanakları görüntüleri çıkarılsın ve geçen hafta yaptığımız kongreyle karşılaştırsınlar. Kurultay, genel başkan değiştirilebilir, genel yöneticilerini değiştirilebilir, değişmelidir. Burada olduğu gibi il başkanı, ilçe başkanları da değişebilir. Değişimden kastım şu. Değişimi 1-2 kişinin yapması gerekmez herkes yapsın. Seçilemeyen de ona katkı versin. Bu kültürü sağlayabilirsek değişim o olur. O gitsin ben geleyim demek değişim değil" diye konuştu.

EKSİKLİKLER BELİRLENMELİ

Ortak akıla vurgu yapan Başkan Deveci, "Birlikte yönetme, birlikte proje üretme kültürü, sadece parti içinde patililerle değil toplumsal muhalefet dediğimiz alan da içinde olabilirse, varsa böyle bir ortak akıl pek çok şey değiş demektir. Değişe değişe bu noktaya geldik, değişe değişe çıkacağız. Ben buna direnebilecek bir siyasi aklın olabileceğini sanmıyorum. Genel başkan adayları değişimden bahsediyorlar. 3'ü bir araya gelip değişimden neyi kastettikleri konusunda anlaşabilirlerse zaman kazanmış oluruz, bu değişim daha çabuk gerçekleşir. Toplumda da böyle bir istek var. Bir seçime girdik ve kazanılmadı. İnsanlar çok umutlanmıştı. Türkiye'nin daha iyi yönetilmesi konusunda istekleri var. Daha iyi yönetilmesinin aracı da siyasi partilerdir. Oralarda değişiklik isteniyor ama bir isim gitsin yerine başkası gelsin fikri çok mümkün değil. Bu partinin eksikleri nedir, ne yaparak bu eksikler giderilebilir, bu eksikler kimlerle ya da kiminle giderilebilir gibi akademik bir çalışma olursa daha hızlı sonuç alırız" ifadelerini kullandı. 

YENİDEN ADAY OLACAĞIM 

Deveci, Merve İlhan'ın '2024 yerel seçimlerde yeniden başkan adayı olacak mısınız?' sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bugüne kadar beni seçsinler ya da beni beğensinler diyerek özel bir gayret göstermedim. Genel kamuoyunda ilk defa açıklıyorum. Sağlığımda bir sorun olmazsa ki şu anda oldukça sağlıklıyım; aday olacağım. Ama partim de beni gözetsin. Yani ben dilekçe verip kapıda bekleyip, 'Beni aday yapın. Öbürlerinden daha iyiyim', öyle bir diyaloğa girmeyeceğim. Siyasetçi eline geçen fırsatı onu tekrar etmek için, sürekli gündemde kalmak için kullanmamalı. Ülkenin ve kentin yararına kullanmalı. Seçmenler beğeniyorsa 'Bir daha gel kardeşim. Buyur görevini sürdür' desinler. Beğenmiyorlarsa, daha iyisini buluyorlarsa buyursunlar bulsunlar seçsinler. CHP'den olmazsa, başka bir partiden ya da bağımsız aday olmam söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı. 

ŞAİBELİ ŞEMSİYENİN KALKMASI GEREKİYOR

Başkanlık koltuğuna oturduğunda ciddi bir borç yüküyle karşılaştığına da değinen Deveci, "Aday olduğum sürüeçte neyle karşılacağımı biliyordum. Bu kadarını hesaplamamıştım ama yaklaşık bir tahminim vardı. Ben sevgili hemşehrilerime hiçbir zaman han, hamam vaadetmedim. Komuşuluk, dostluk, dayanışma, sosyal belediyecilik, hesap verilebilir, şeffaf belediyecilik vaadettim. Seçim bittikten sonra, adaylık döneminde harcadığım paranın hesap ekstresini kamuoyuyla paylaştım. Bunun Türkiye'de örneği yok. Yerel yöneticilerin üzerindeki şaibeli şemsiyenin kalkması gerekiyor. Ekonomik sıkıntı çok büyüktü. Atakum Belediyesi'nin tüm kaynaklarını tükettiğini bilmiyordum. Geçen ay neredeyse personel maaşını ödeyemiyorduk. 1-2 bin lira düşük ödedik, 2-3 gün içinde kapattık. Ama 300 bin nüfuslu, Karadeniz'in gözbebeği, en eğitimli ve gelir düzeyi en yüksek insanların yaşadığı bu kent ve bu noktaya gelmiş. Hemşehrilerimin her sorununu çözemeyebilirim ama benim elim onların her zaman omzunda. Onların derdi, benim derdim. Komşuluk da burada başlar. Komşuluğu sağlayamazsanız, demokrasiyi de sağlayamazsınız" şeklinde konuştu.  

UYUMLU BİR MECLİSİZ

Atakum Belediye Meclisi'nde Millet İttifakı'nın devam edip etmediğine dair soruyu da yanıtlayan Deveci, "Biz başladığımız noktadayız. Zaman zaman sorun çıkıyor. CHP'li meclis üyeleriyle de çıkıyor. Ben meclisin ilk günü benim farketmediğim, yanlış olduğunu düşündükleri bir şey varsa söylemelerini istedim. Biz grup kararı aldık senin başarına neden katkı sağlayalım diyen de oluyor. Ne yazık ki siyaset Türkiye'de bu seviyede gidiyor. Zaman zaman bir takım tıkanıklar oluyor ama belediye hizmetlerini aksatacak bir engelleme olmadı şimdiye kadar. Uyumlu bir meclisiz. Tıkanıklıklar olduğu zaman ittifakın bileşeni İYİ Parti'yle görüşmeler sağlıyoruz. Bazen meclis üyelerinin kendi iradesiyle uyum sağlanamıyor. Her şeye rağmen çok tıkandık diyebileceğimiz bir durumda değiliz. 

TÜRKİYE'DE ÖRNEĞİ YOK

2022 Mayıs ayında görkemli bir törenle hizmete açılan Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi'nin de en önemli projelerinden biri olduğunun altını çizen Deveci,
"Hasan Ali Yücel Gençlik Merkezi'nin içindeki hizmetin, içindeki belediyeceliğin Türkiye'de örneği yok. Mesleki liselerde verilen eğitimlerin daha fazlasını burada gençlere veriyoruz. 19 atölyemiz var ve 12'si aktif. Bir köy enstitüsünün 21. yüzyıldaki örnek modelidir. Sabah 08.00'den gece 00.00'a kadar açık. Öğrencilerin oradaki hayatını kolaylaştırıyoruz. Yedikleri, içtikleri de çok ucuz zaten. Yarısını da biz karşılıyoruz" dedi.

ELVAN İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.