KAYSERİ, () – ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu, "Unutkanlık hastalığı (Demas), sadece yaşlılarda görülmez, gençlerde de görülebilir. Beyindeki damar tıkanıklıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları, verem, AIDS gibi hastalıklar unutkanlığa neden olabilir’’ dedi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Melikgazi Belediyesi ve Alzheimer Derneği Kayseri Şubesi işbirliği ile 'Unutkanlık, Alzheimer Hastalığı ve Korunma Yolları' başlıklı konferans verildi. Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Erciyes Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halit Canatan’ın yanı sıra birçok davetli katıldı. Konferansa Türkiye Alzheimer Derneği Kayseri Şubesi Başkanı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Unutkanlığın sebepleri üzerine bilgiler veren Prof. Dr. Emel Köseoğlu, hafızanın ve hatırlamanın insan hayatında çok önemli bir yerinin olduğunu belirtti. Herkesin hayatta zaman zaman bazı unutkanlıklarla karşılaştığını söyleyen Köseoğlu, “Basit unutkanlıklar insan hayatında, normal ve beklenen bir durumdur. Ancak kişinin hayatını etkileyecek derecede sürekli unutkanlığın olması bir hastalık belirtisidir. İnsan beyninin hafıza becerisi çok yüksek fakat yaşlanma ile birlikte öğrenmede bir miktar yavaşlama oluyor, dikkat azalıyor ancak gerçek bir hafıza kaybı olmaz. Sadece yaşlanmayla birlikte hatırlanmak istenen bilgi, daha geç bir şekilde akla gelir” diye konuştu.
Unutkanlığın, Alzheimer hastalığından kaynaklandığını bildiren Prof. Dr. Köseoğlu, "Alzheimer hastalığı günümüzde çok merak edilen bir hastalık. Daha çok yaşlılarda görülen bir beyin hastalığı ama normal bir yaşlanma ile karıştırılmamalıdır. Normal yaşlanma ile bu hastalığı ayırt etmek gerekiyor. Unutkanlık hastalığı sadece yaşlılarda görülmez. Demas hastalığı gençlerde de görülebilir. Beyindeki damar tıkanıklıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları, verem, AIDS gibi hastalıklar unutkanlık hastalığına sebebiyet verebilir” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI