Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Barosu Başkanı Tahir Elçi, Cizre'de 6 günden bu yana operasyonlar nedeniyle devam eden sokağa çıkma yasağına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ilçede eceliyle ölenlerin bile defnedilemediğini, cesetlerin buzdolaplarında bekletildiğini söyledi. 
Tahir Elçi, 100 bini aşkın nüfusu olan Cizre'de bir haftadır kamusal yaşamın tümüyle durduğunu ileri sürdü. Cizre'nin her türlü kamu hizmetinden yoksun olduğu, yiyecek, ilaç, çocuk maması gibi temel maddelerden mahrum kaldığını kaydeden Elçi, aynı zamanda Cizre halkının tüm iletişim imkanlarından da yoksun kaldığını ifade etti. Cizre'nin dört bir yanının askeri ablukaya alındığını söyleyen Elçi, "İlçeden geçen Uluslararası İpek Yolu dahil tüm yollar askeri barikatlarla kapatılmıştır. Sivil halk Nur, Cudi ve Sur mahallelerinde bodrum katlarında veya sığınaklarda kalarak ağır silahlara hedef olmaktan sakınmakta ve kendini korumaya çalışmaktadır" dedi.
CESETLER BUZDOLAPLARINDA BEKLETİLİYOR Cizre'de yaralanan sivil insanların uzun süre kan kaybettiğini ve bir sağlık merkezine ulaşamadığını öne süren Tahir Elçi şöyle konuştu:
"Eceliyle yaşamını yitirenlerin bile cenazeleri 40 derecenin üzerindeki sıcakta dini vecibelere uygun defnedilememekte, cesetler buzdolaplarında veya yakınlarının yaşadığı evlerde bekletilmektedir. Namaz kılarken sağ bacağından aldığı kurşunla yaralanan Abdullah Özcan, 12 saat boyunca hiçbir sağlık merkezine ulaşamamış, ancak üç gün sonra Diyarbakır'a ulaşabilmiştir. Adı geçen yaralı uzun bir süre kan kaybına uğramış ve tıbbi müdahaleden yoksun kaldığından dün akşam saat 16.00 sularında Diyarbakır merkezindeki bir özel hastanede sağ bacağı diz altından kesilmiştir."    Cizre halkının fiziki varlığını sürdürmesinin tehlikeye girdiğini iddia eden Elçi "Cizre halkı 1982'de Filistin halkının Sabra ve Şatilla kamplarında yaşadığı koşullara benzer bir durumla karşı karşıyadır. Hükümet Cizre'deki mahallelere yönelik sürdürülen askeri operasyonun derhal durdurulması talimatı vermeli, aynı şekilde Anayasal ve yasal hükümlerin açıkça ihlaline yol açan sokağa çıkma yasağı sona erdirilmelidir" dedi. Thir Elçi, Diyarbakır Barosu olarak Cizre halkının karşı karşıya olduğu ve artık fiziki yaşamı sürdürme imkanının giderek azalması nedeniyle Türkiye ve dünyadaki insani yardım kurumları, sivil toplum, hukuk ve insan hakları örgütlerine acil yardım çağrısı yaptıklarını anlattı. Sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Mardin İdare Mahkemesi'ne yaptıkları başvurunun 3 gündür işlem görmemesi üzerine bugün Anayasa Mahkemesi'ne acil başvuru yaptıklarını anlatan Tahir Elçi, silahlı şiddet eylemlerine son verilmesi için de çağrı yaptı.   FOTOĞRAFLI