Bingöl Atatürk İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Veysel Çeliker, öğrencilerin zeka ve hafıza eğitimine yardımcı olacak 314 sayfadan oluşan 10 kitap hazırladı.
314 sayfalık içerik ve 500 civarı etkinlik içeren “6-9 yaş zeka ve hafıza eğitimi” bağlığı altında 10 bölümlük uygulamayı tamamlayan Çeliker, çalışmanın kitaplaştırma evresi öncesinde zeka düzeyleri, ilgi ve yetenekleri birbirinden farklı çocuklarla beraber çalıştıklarını ve çok kısa bir sürede gözle görülür sonuçlar aldıklarını kaydetti. Zekanın belli bir yaşa kadar hızlı bir şekilde gelişmeye müsait olduğunu kaydeden Çeliker, “Sonrasında sabitleşmeye başlar. Değişik iddialar olmasına rağmen genel kanı çocuğun 9-10 yaşına kadar zekasının, hafızasının hızlı bir gelişime müsait olduğudur. Ben kendim de bu kanaatteyim. Bu nedenle çalışmanın yaş aralığını 6-9 olarak belirledim” dedi.
“MALZEMEMİZ SADECE 1 ADET KALEM”
Uygulama sürecinde 5 ile 6 kişiden oluşan iki grup oluşturduklarını ifade eden Çeliker, “Bir öğrencimiz de ayrı bir periyotta bu eğitimleri aldı. Öğrenci velileri ise bu programın sağlıklı bir şekilde yürümesi için gerekli azami gayreti gösterdiler. Eğitimimizde her hangi bir ödev çalışması olmadı. Çocuklar sadece 1 adet kalemlerini yanlarına alarak çalışmayı gerçekleştirdi. Bu programın çocuklar üzerindeki etkisinin çok değişik olduğunu teşhis ettim. Etkisinin her çocukta farklı bir zamanlama ile ortaya çıktığını söyleyebilirim. Fakat en erken 6. derste en geçte 14. derste sonuç aldığımızı gördüm. Çalışma toplamda 314 sayfa ve 500 civarı etkinlik içeriyor” ifadelerine yer verdi.
“UNUTKANLIK TAMAMEN ORTADAN KALKTI”
Uygulamayla çocuklardaki unutkanlık, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü gibi olumsuzlukların tamamen ortadan kalktığını ifade eden Çeliker, “Ağaç yaş iken eğilir, derler. Bu nedenle ilkokul döneminin ve özellikle okul öncesi ve 1. sınıf döneminin çok sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini sadece ben değil bütün eğitimciler söylemektedir. Yaptığım bu çalışmada bu kısa zaman aralığını en iyi şekilde değerlendirme amacını güttüm ve çocuklarda unutkanlık, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü gibi olumsuzlukların tamamen ortadan kalktığını gördüm. Bunun yanında anlama kabiliyeti, algı yeteneğinin sağlıklı bir düzeye geldiğini söyleyebilirim. Bu kadar kısa sürede gözle görülür bir şekilde gerçekleşen başarının bir ömür boyu süreceği kanaatindeyim” dedi.
Belli bir düzeyde öğrenme güçlüğü çeken, özel eğitime tabi tutulan çocuklar üzerinde de çalışmalar yürüteceğini, çalışmasına ek olarak yine bu yaş aralığı içerisinde 2. düzey eğitimi olarak “profesyonel satranç destekli aklı doğru-sağlıklı kullanabilme” eğitimini de tasarlayacağını belirten Çeliker, “Her çocuğun hayatı boyunca böyle bir eğitime sadece bir kez muhatap olmasının bir ömür boyu öğrenmeyi kolaylaştıracağına ve zeka seviyesini artıracağına inanıyorum” dedi.