Ailesine yük olmamak için harçlığını çıkarmak amacıyla part time çalışan gençler ve ayın bazı günlerinde ev hizmetlerinde çalışan gündelikçilerle ilgili önemli bir düzenleme yapıldı.
5510 sayılı kanuna göre, part time çalışan gençler ve gündelikçilerin, ay içinde eksik kalan günler için Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemeleri gerekiyor. Habertürk'ün haberine göre örneğin, ayda 10 gün çalışan bir öğrenci ya da gündelikçinin, ayın geri kalan kısmı için GSS primi ödeme yükümlülüğü doğuyor.



Bu kişinin gelir testine girip gelir seviyesine göre belirlenen rakam üzerinden prim ödemesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 18 Nisan 2014'te çıkarılan yönetmelikle bir düzenleme yapılmıştı.
Bakmakla yükümlüsü bulunan gençler için GSS primi ödeme zorunluluğu kaldırılmıştı.

21 GÜN ÇALIŞANA YOK
Ancak, yönetmelikle yapılan bu düzenleme yeterli görülmedi ve TBMM tatile girmeden önce yasal düzenlemeye gidildi.
Buna göre, annesi veya babası üzerinden sağlık hizmeti alma hakkı bulunan gençler, part time çalıştıklarında ayın geri kalan günleri için GSS primi ödemek zorunda kalmayacak. Aynı hak, eşinden ya da anne-babasmdan dolayı sağlık hizmeti alma hakkı bulunan gündelikçi kadınlar ile îş Kanunu'nun 13 ve 14. maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlara da sağlandı. Türkiye genelinde part time çalışan kayıtlı işçi sayısı 300 bin kişiye ulaşıyor. Bunların yaklaşık 100 bini, eşinden ya da anne babasından dolayı bakmakla yükümlü olunan kişi.

1 EKİM'DE BAŞLAYACAK
Yapılan düzenleme, 100 bin kişinin eksik günler için prim ödemekten kurtulmasını sağlayacak. Anne-babası veya eşinden dolayı sağlık hizmeti alma hakkı bulunmayan kişilerle ilgili de kısmi iyileştirme yapıldı. Part time işlerde veya ev hizmetlerinde ayda 20 günden az çalışanlar, eksik kalan günlerine ait Genel Sağlık Sigortası primlerini 30 güne tamamlayacak. Fakat ayda 21 gün çalışanların eksik günler için prim ödemelerine gerek kalmayacak. GSS primlerine ilişkin bu düzenlemeler de 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.