Ordu İl Müftüsü Mürsel Öztürk, Fatsa Müftülüğünce düzenlenen ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ programında bir konferans verdi.

Fatsa Belediyesi Kültür Sarayında gerçekleşen konferansta Ordu İl Müftüsü Mürsel Öztürk, 2017 yılı “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” için “Cami, Şehir ve Medeniyet” konusunun belirlendiğini söyledi. Hafta boyunca Cami, Şehir ve Medeniyet ana teması çerçevesinde birçok konferans, panel ve benzeri etkinliklerin düzenleneceğinin altını çizen İl Müftüsü Öztürk, “Bütün bu etkinliklerin amacı tema olarak belirlenen konuyu değişik yönleriyle ele almak, çeşitli mecralarda işlemek ve konuyla alakalı toplumda farkındalık oluşturmaktır” dedi.

"İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir"

"İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir" diyen Öztürk, cami, şehir ve medeniyet ilişkisi hakkında şunları ifade etti:“Medeniyet, insanlığın ulaştığı birikim ve gelişmişlik düzeyini gösteren, bu yönü ile toplumların maddî ve mânevî tüm kazanımlarını ihtivâ eden bir anlama sahiptir. Tarihten bugüne önemli müesseseleriyle teşekkül eden İslam medeniyeti de Müslümanların tecrübe ve birikimlerini yansıtmaktadır. Târihî tecrübe göstermiştir ki mabedini kaybeden yerleşim yerleri kimlik kaybına uğramış ve belleğini yitirmiştir. Bu şehirler, her ne kadar medeniyetin fizîkî unsurlarına sahip gözükseler de medeniyetin mânevî değerlerinden yoksun yerler haline gelmiştir. Camiler sevgi, bilgi ve birlik mekânıdır. Camilerimizin tarihte yüklendikleri misyonun tekrar canlandırılması için Caminin dînî, toplumsal ve mîmârî yönü ile hayatın merkezine, şehrin kalbine taşınması gerekmektedir. Camilerin fiziki olarak imarının çok önemli olduğu gibi maddi imarının yanında camiler cemaatsiz bırakılarak garip hale getirilmemeli, içinde ibadet ile şenlendirilmelidir. Camilerimiz, minarelerinden günde beş defa huzura ve kurtuluşa davet eden ezanlarıyla, zor zamanlarda uyanış ve dirilişe çağıran salaları ile vatanımızın ve tüm İslam beldelerinin en önemli sembolü ve tapusudur. Ecdadımız Selçuklu ve Osmanlı döneminde şehirlerin cami merkezli oluşturulduğunu hepimiz bilmekteyiz. Camilerimiz tarihi misyonlarına döndürülerek mutlak surette yeniden asli fonksiyonlarına kavuşturulmalı ve hayatın merkezine yerleştirilmelidir.”

Konferansa Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürü Saygın Atinkaya ve çok sayıda din görevlileri katıldı.

Konferans müftülük tarafından gerçekleşen ikramlarla son buldu.