Samsun Medya Grubu'na bağlı Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına konuşan Svatandaşlar, "Engellilere sunulan haklar yeterli mi?" sorusuna cevap verdi. 

İşte alınan yanıtlar: 

HER YERDE BÖYLE

Yakup ÖZDEN:  Samsun Bedensel Engelliler Gençlik Spor Kulübü'nün başkanlığını yapıyorum. Engelliler için güzel kanunlar çıkıyor ama yetersiz. Ayrıca çıkarılan kanunları Samsun’da uygulayan yok.  Sadece Samsun’da değil her yerde bu durum böyle. Umarım çalışmalarda bir yerlere geliriz.

İMKAN SAĞLANMALI

İsmail Ekşioğlu: Avrupa ülkeleri ile Türkiye’yi kıyaslarsak tabi aldıkları para ve sunulan hizmetler yeterli değil. Engelli vatandaşlara ulaşımda, sokaklarda hayatın her alanında yardımcı olmak gerekiyor. Ülke olarak daha fazla imkan sağlamamız gerektiğini düşünüyorum.

ÖNCELİKLER ONLARIN

Hülya KABADAYI: Ailemde engellimiz var. Zorluklarını biliyorum. Bunun için bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama yeterli değil. Hastaneye gittiğimizde dahi bekliyoruz. Öncelikle engelliler için daha çok faaliyet olmalı, istedikleri yere imkan sağlanamadığı için gidemiyorlar. 

EKSİK DURUMDAYIIZ

Zübeyde ÇEBİ: Engelliler için verilen imkanlar asla yeterli değil. Verilen maaş arttırılmalı, sosyal hizmetler daha fazla sunulmalı. Yollarda mevcut olan yaya geçitlerinde tamamen eksik durumdayız.
    
BİLİNÇLENMELİYİZ

Batuhan YAĞBASAN: Engellilere tanınan haklar yeterli değil. Çünkü imkan el vermediği için işlerini halledemeyen vatandaşlar mevcut.  Devlet olarak her şeyden para kazanan bir devletiz. Bu yüzden devletin bizlerden daha çok engelli vatandaşlara imkan tanıması gerekiyor. Ayrıca engelli bireylere yönelik çalışmalarda daha fazla bilinçlenmeliyiz

HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ

FATİH YAYLALI: Engelli vatandaşlara verilen imkanlar yeterli değil. Toplum olarak engelli vatandaşlara saygı duymuyoruz. Onların park alanlarını ve geçebilecekleri kaldırımdaki yerlerini işgal ediyoruz. Bunun için vatandaşın daha fazla bilinçlenmesi gerekiyor. Çünkü hepimizi bir engelli adayıyız. Tüm hassasiyeti engelli vatandaşlara göstermeliyiz. 

FARKINDALIK OLUŞTURULSUN

Ferdi DİRİL: Engelli vatandaşlar için sunmuş oldukları imkanlar asla yeterli değil. Normal vatandaşa sunulan haklardan daha fazlası engelli vatandaşlara verilmeli. Görüyoruz ki engelli park yerlerinin işgali ediliyor. Bunun için öncelikle devletin bir takım müdahalelerin yapması gerekiyor. Ayrıca farkındalık yaratılması gerekiyor. 

HAKLAR ARTTIRILSIN

Kamil SÖNMEZ: Bana göre engellilere verilen haklar gereğinden fazla. Eğer dikkat ederseniz kurumlarda lavabolar onlara göre yapıldı. Ama devletin her binada engelli varmış gibi değil de engellilerin olduğu yere hizmeti arttırsalar daha mantıklı olacaktır. Umarım onlara tanına haklar giderek arttırılır.

HİZMETLER ONLAR İÇİN

Harun HAKTAN: Son zamanlarda engelli vatandaşlar için birçok hizmet yapılıyor. Çalıştığım yerin her katında engelli lavabosu bulunuyor ama engelli çalışanımız yok. Bu tarz hizmetleri dier yerlerde de sunarlarsa daha iyi olacaktır. Sonuçta iyi hizmet onların da hakkı.

DAHA FAZLA İLGİLENİLMELİ

Saliha OKAN: Şuan ki imkanlar bizlere yetmiyorken onlara hiç yetmiyordur. En basiti yolda görme engelliler için bir bölüm yapılmış ama karşısında direk var. Vatandaş zaten görmüyor onu takip ediyor bu durum onlar için ne kadar sağlıklı olabilir. Engelli vatandaşlarla daha fazla ilgilenilmeli. Bilinçlendirme çalışmaları daha fazla yapılmalı. 

Hande ONAT, Ekrem ASLAN