Myanmar’da şiddetten kaçıp Bangladeş’e sığınan Rohingya Müslümanlarının biyometrik kayıtları Bangladeş tarafından dün başlatıldı.

Başlatılan biyometrik kaydın Bangladeş’e sığınan Rohingyalıların kayıt altına alınması amaçlı olduğu belirtildi. Pazartesi günü başlayan kayıt işlemlerin ilk saatlerinde yüzlerce Rohingyalı Müslüman kayıt edildi.

Ukhiya Belediyesi İcra Memuru Md. Maine Uddin, Arakan’dan Bangladeş’e sığınan Rohingyalıların biyometrik kaydının başladığını belirterek, “Yardım ve güven sağlamak için Bangladeş tarafından biyometrik kayıt yaptırılmaya karar verildi. Rohingyalılara verilecek belge ile gerekli yardımlar alabilecekler. Her gün ortama 700 kişinin kaydını yapacağız. Kayıt işlemlerini yaptırmak için en büyük Rohingya kampı olan Kutupalang dışında da 15-20 tane kayıt merkezi açacağız” şeklinde konuştu.

Yapılan kayıtlarda Bangladeş’e sığınan Rohingyalıların ad, soy ad, anne ve baba adı, ülke, din ve cinsiyet bilgileri yer alırken, bir fotoğraf ve parmak izi alınarak geçici bir kimlik veriliyor. Bangladeş’e sığınan 3 milyon Rohingyalının tüm bilgileri Bangladeş tarafından kayıt altına alınarak ulusal ve uluslararası yardım kuruluşları tarafından gönderilen yardımların dağıtılacağı belirtildi.

Öte yandan, İlçe Sulh Hakimi Khaled Mahmud, cadde ve sokaklarda kalan Rohingyalılar için iki yüz yeni ev yapılacağını belirtirken, “Kurulan kamplarda bin 600 aile kalıyor. Ancak bunlar yeter değil. Yeniden iki yüz tane ev daha yapacağız. Gerekirse sonradan bu sayı daha da arttırılacaktır” dedi.