Tepebaşı Belediyesi’nin düzenlediği “Kent belleğini Canlandırma Toplantıları”nın konuğu olan eğitimci ve Eskişehir eski milletvekillerinden Murat Kâhyaoğlu, “Bir kentin belleği, o kentin tarihidir, kültürüdür, doğasıdır, çevresidir" dedi.
Kâhyaoğlu, bir süre önce yayınladığı ve Eskişehir’in eğitim tarihine de ışık tutan “Öğretmen Örgütlenmesi’nde Eskişehir Örneği” adlı kitabından hareketle, Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın Eskişehir’deki örgütlenmesini anlattı. Kitabın editörü, eğitimci İlyas Küçükcan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, ‘Halkın sorununu çözmeyen, öğretmenin sorununu çözemez’ anlayışıyla hareket ettiklerini söyleyen Kâhyaoğlu, “Başta Köy Enstitüleri olmak üzere, öğretmenlerin mücadelesi olmasa, bu kitap olmazdı” diye konuştu.
"GEÇMİŞİ KÖR ETMEK GELECEĞİ YOK ETMEKTİR"
Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) örgütlendiği 1960’lı yıllarda basının önemli desteğini gördüklerini anlatan Murat Kâhyaoğlu, kent belliğinin oluşmasında, yazının öneminde de değindi. Kentin yaşayan bir organizma olduğunu, onun da büyüyüp değiştiğini, bunların yazı ile geleceğe aktarıldığını vurguladı. Kâhyaoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Bir kentin belleği, o kentin tarihidir, kültürüdür, doğasıdır, çevresidir. Birey belleğini beyninde taşır, kentin belleği kitaplardadır, müzelerdedir, arşivlerdedir. Hitler 1933’te iktidara geldiğinde, Alman toplumunun geçmişini silmek için kütüphaneleri yaktırmıştır. 1972 yılının 12 Mart ayından sonra da TÖS’ün kitaplıkları yok edilmiştir. 1980 yılı 12 Eylül’den sonra da Cumhuriyetçi Halk Partisi’nin (CHP) arşivi Selüloz ve Kâğıt Sanayii Kurumu’na (SEKA) gönderilmiştir. Geçmişi yok etmek, geleceği kör etmektir. Yazdığı kitapla, TÖS dönemini, öğretmenin örgütlenmesini, izlediği yol ve yöntemleri gelecek kuşaklara aktarmayı düşündüğünü söyleyen Kâhyaoğlu, bunların bir kent belleği birikimi olarak gelecek kuşakların yolunu aydınlatmasını diliyorum.”
Kitabın editörü eğitimci İlyas Küçükcan da, “Kitaba geçen olayların hayatta çok az kalmış tanıklarından biriyim. Kitabın hazırlayıcısıyım. Kitap, gelecek kuşaklara kaynak oluştursun diye hazırlandı Söz unutulur, yazı kalır” diye konuştu.
Kâhyaoğlu, konuşmalardan sonra söyleşiye katılanlara kitabını imzaladı.