Kocasinan Ziraat Odası başkanı Abdulkadir Güneş , kuraklığın Kayseri çiftçisini etkilediğini bildirdi.
Bu yıl yağış azlığından dolayı Kayseri’de kuraklığın etkisini göstermeye başladığını belirten Abdulkadir Güneş, ''Sadece Kocasinan’da değil Kayseri’nin bütün ilçelerinde şu anda bir kuraklık yaşanıyor. Bundan özellikle ikinci sınıf tarım arazileri daha çok etkileniyor. Orada şu anda ekinlerin tamamı gitmiş durumda. Çiftçilerimizin borçları 13 Mayıs tarihinde çıkan Bakanlar Kurulu Kararı ile ertelemeye girdi. Ekili alanlardan yüzde 30’un üzerinde hasar gören çiftçilerimiz bu kapsama alınıyor. Fakat hemen hemen tamamını kapsar gibi geliyor. Çünkü İlçe Müdürlüğü ve İl Müdürlüğü çalışmalarını yapıyor. Bütün ilçelerde yüzde 30’un üzerinde şu anda hasar mevcut. Yağış az, barajlar malum. Türkiye’de olduğu gibi Kayseri’de de sulama amaçlı barajlar Sarımsaklı barajının haricinde dolu olan baraj yok” dedi.
Sulu tarım yapılan yerlerde bile şu ana kadar geçen yıl bu zamana kadar hiç sulanmayan arazilerin bu yıl üç dört sefer sulandığını ifade eden Güneş, ''Buralarda sulamayı elektrik ve mazot harcayarak yapıyoruz. Geçen yıl biz bu zamanda hiç sulama yapmamıştık. Allah’tan hayırlısı ama yapacak bir şey yok, elimizden bir şey gelmez. Zaten devletimiz bizimle beraber, İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü ile istişare içindeyiz. Kayseri’de kuraklık şu anda birçok çiftçimizi sıkıntıya sokmuş durumda. Saman fiyatlarında oynama var. 250-300 TL olan saman fiyatları şu anda 450-500 liraya çıktı. Bizim bölgemizde daha hasat başlamadı. Ürün olmazsa fiyatlarda artış olur. Yem, saman ve un fiyatlarında artış olur mutlaka. Yem fiyatlarında artış olduğunda bu ekmeğe ve hayvan üreticilerine yansıyacak” şeklinde konuştu.
Abdulkadir Güneş “Geçen yıl Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) çiftçilerimiz açısından 31 Aralık'a kadar devam ediyordu. Bu sene 30 Mayıs'ta Çiftçi Kayıt Sistemi müracaatları son bulacak. Çiftçilerimiz mutlaka borç ertelenmesinden yararlanacaksa, mazot gibi diğer desteklerden yararlanacaksa bu tarihe kadar yaptırmaları gerekiyor. Aynı zamanda elektrikle suladığımız yerlerde elektrik paralarını aylık ödeyemez duruma geldik. Her ay biz fatura ödemek zorundayız. Bunun ben iki dönemde ödenmesini arzu ediyorum. Bir güz döneminde ve hasat döneminin sonunda, bir de pancar parasında. Aksi taktirde gecikme faizi ödüyoruz, elektriklerimiz kesiliyor, işin içinden çıkamaz duruma geliyoruz. Hayvan küpelerinde sistem kapalıydı. Bakanlık 6 aylığına açtı bu hayvan küpelemelerini. Büyükbaş hayvanların 30 Haziran’a kadar kayıt altına alınması gerekiyor. Bu 30 Haziran’dan sonra bir daha açılmayacak. Mutlaka kayıt dışı olan hayvanlarımızın küpelerini yaptıralım” ifadelerini kullandı.