İncirliova Belediye Başkanı Kürşat Kale, jeotermalin Aydın için önemli bir avantaj olduğunu ifade ederek, jeotermalin göbeğinde yaşayan Aydın’ın bu nimetten yaralanamamasının utanç verici olduğunu kaydetti.
Kamuoyunda jeotermalin zarar verdiği yönündeki iddialara İncirliova Belediye Başkanı Kürşat Kale ‘dünyadaki en temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı’ olarak cevap verdi. Aydınlıların yıllardır jeotermalden yararlanamamasına büyük üzüntü duyduğu ifade eden Başkan Kale, jeotermalin çevre dostu bir enerji kaynağı olduğunu iddia ederek mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Başkan Kale, “Sağlık ve turizm sektörlerinde hem gelir hem şifa niyetine hastaneler tarafından bu yerlerden istifade edilmesi konuşulurken diğer taraftan kanser yapıyor lafı çok havada bir ifadedir” dedi.
“AYDINLI VE İNCİRLİOVALI OLARAK UTANÇ DUYDUM”
Aydın’ın en önemli enerji kaynakları arasında yer alan jeotermalin kullanılması ve bu konuda hiçbir çalışma yapılmamasından yakınan Başkan Kale, “Bu güzelliklerin herkesle paylaşılması için jeotermal kaynakların İncirliova halkıyla birlikte kullanılarak özellikle kış döneminde hava kirliliğinin ortadan kaldırılması, bulunacak kaynaktaki suların kimyası uygun olursa termal otelcilik ve sağlık sektörlerinin geliştirilmesi için alt yapının kurulması ve ekonomik anlamda seracılık konusunda jeotermal enerjiden en fazla istifade edilebilir. Bu ortamı sağlamak için gayretlerimiz var. Bu konuda İncirliova ilçesi dahilinde olan ya da buraya yakın kaynaklardan istifade etmek için gerek resmi gerek özel sektör kuruluşlarıyla temaslarımızı sürdürüyoruz. Geçen hafta Bolu’da yapılan jeotermal kaynaklı belediyeler birliği toplantısına katıldık. Türkiye’nin en zengin jeotermal kaynaklarına sahip Aydın ilinde yapılmayan veya yapılması konusunda adım atılmayan pek çok hususta Türkiye’deki yaklaşık 70 belediyenin yaptıklarını dinledikçe Aydınlı ve İncirliovalı olarak utanç duydum. 30-35 senedir jeotermalin göbeğinde yaşayan Aydın’ımızın hala elektrik enerjisinin üretilmesi dışında diğer konularda ciddi adımlar atamamış olmasından dolayı üzüntü duyuyorum. Bunun da hayata aktarılması hususunda çok ciddi çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“JEOTERMAL İNSANLIĞA ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLAMAKTADIR”
Jeotermalin zarar verdiği yönündeki söylemlere dünyadaki en temiz ve yenilenebilir enerji olarak cevap veren Kale, “Elektrik enerjisi üretmenin haricinde diğer sektörlerde de faaliyet gösterilerek Aydın halkının hem temiz enerji ile hem kendi öz kaynaklarımızı kullanarak daha fazla katma değer yaratılması konusunda ciddi olarak çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu çerçevede Aydın Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarınca jeotermalin çok zararlı olduğu, kanser yaptığı, çevreye çok büyük zararlar verdiği konusundaki yayınları da takip ediyoruz. Burada jeotermalin zararının hiç olmayacağı, hiçbir zaman kötü etkisi bulunmayacağı iddiasında bulunmak safdillik olur. Ama dünyadaki en temiz enerji kaynakları arasında sayılan ve yenilebilir enerjiler arasında olduğu ilmen pek çok yerde kabul görmüştür ve jeotermal insanlığa çok büyük katkı sağlamaktadır. Sağlık ve turizm sektörlerinde hem gelir hem şifa niyetine hastaneler tarafından bu yerlerden istifade edilmesi konuşulurken diğer taraftan kanser yapıyor lafı çok havada bir ifadedir. Jeotermalin net somut zararlı olup olmadığı ilmi verilerle ve laboratuar sonuçları netleşmiş bilgilerle halkın karşısına çıkıp bu konuda halkı bilgilendirmemiz gerekir. Jeotermal Aydın’da, Türkiye’de, dünyada halkın istifade edeceği ve günlük hayatta rahatlıkla kullanabileceği ekonomik, çevre dostu bir enerji kaynağı olup mutlaka kullanılmalıdır. Kısa sürede hayata geçirilmesi içinde ortak akılla ilmi yolu bulunmalıdır. Dünyanın en pahalı enerjisini kullanan bu ülke elinin altındaki bu kaynakları en kısa sürede hayata sokmalıdır” dedi.