2013’te kurulan Dumanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DUMDER) diğer hemşehri derneklerinden bir yönüyle ayrılıyor. Üyeleri sadece Erzurum’un Karaçoban ilçesine bağlı Duman Köyü’nden gelen vatandaşlardan oluşmayan DUMDER’in Ağrılı, Muşlu ve Manisalı üyeleri de bulunuyor. Dernek farklı kültürleri bir araya getirmesiyle dikkat çekiyor.
DUMDER Başkanı Şerafettin Işık, herkesin bir görevinin bulunduğuna dikkat çekerek, “İnşaatta çalışan işçi bina yaparken ustalığını kullanmalı. Yaptığı bina sağlam olursa uzun ömürlü kullanılır. Toplumda da bu şekildedir. Toplumun sahip olduğu değerler kaybolursa, toplum parçalanmaya, bölünmeye mahkum olur. Bununla ilgili çok örnek var. Kendi aramızdaki bağı koparırsak, birilerinin aramıza girmesine izin verirsek sonumuz çök kötü olur. Sonumuzun böyle olmaması için, madem biz topraklarda nefes alıyoruz. Bizim için İstanbul, Edirne, Erzurum, Muş, Ağrı, Yüksekova hepsi aynı değerdedir. Bugüne kadar devam eden ayrılık tohumları nereden geldiği belli. Hasta var, hastalıkta belli, doktor teşhis etmiş, reçete yazmış ama ilacı kullandırmıyorlar bazı güçler” diye konuştu.
Olumsuz bir tablo ortaya çıktığı zaman hep devletin suçlu olarak görüldüğünü ifade eden Işık, “Oysaki devlet hepimiz. Herkes kendi görevini yaparsa zaten devlet kendi görevini yapmış olur. Dolaysıyla biz devletten beklersek bu ömür boyu böyle devam eder. Biz insanlar olarak devletten beklemeden üzerimize düşeni yapacağız. Şeyh Edebali, ‘Milleti yaşat ki devlet yaşasın’ diyor. Millet olarak birbirimizi nasıl yaşatabiliriz? Birbirimizi severek, birbirimizi sayarak yaşatabiliriz. Eskiden küçüklerin büyüklere karşı saygısı, büyüklerin küçüklere karşı sevgisi vardı. Ama geldiğimiz noktada bu saygı ve sevgiyi göremiyoruz” dedi.
HİÇBİR SİYİSİ PARTİYE BAĞLI DEĞİLİZ
Sevgi, saygı, kültür gibi kaybolan değerlerin yeniden ortaya çıkması için DUMDER’i kurduklarının altını çizen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Manisa’da 100’e yakın hanemiz var. Dernek kurulmadan önde birbirinden habersiz bir toplum vardı. Derneği kurmamızla birlikte herkesin herkesten haberi var. Düğünlerimizde, iyi ve kötü günlerimizde insanlarımız bir araya geliyor. Bir araya gelip kenetlenen bir toplumu yıkmak çok zordur. Kasım 2013’te yaptığımız Genel Kurulumuzda üyelerimize şunu söyledik. Derneğimiz hiçbir bir siyasi partiye, bir örgüte, bir cemaate bağlı değildir. Toplumun faydasına olan her güzel hareketin yanında bir derneğiz. 1 yıl içinde oluşumunu tamamladı.”
DERNEĞİN FAALİYETLERİ
Faaliyetlere Kuran-ı Kerim hatmi programıyla başladıklarının altını çizen Işık, sözlerini şöyle tamamladı:
“2 ayda bir Hatim duası indiriyoruz. 2 hafta sonra 30. Hatmi indireceğiz. Kuran kursumuz Pazartesi-Cuma devam ediyor. Üyelerimize haftada 2 gün Osmanlıca eğitim vermek için Halk Eğitim Müdürlüğüyle görüştük. İngilizce kursu, bağlama kursu vereceğiz. Her Pazar günü derneğimizde Erzurum’un meşhur Çağ Kebabı etkinliğimiz var. Biz hemşehri derneği değiliz. Derneğimize Erzurumlu, Muşlu, Ağrılı, Manisa’nın yerlisi üye olan insanlar var.”