Engellilerin tüm hak ve temel özgürlüklerden yararlanması için yapılan  çalışmalar, bakanlıkların ve kurumların görev ve yetki alanları içinde  yürütülüyor. Bu çalışmaların gerçekleştirilmesi, Engellilerin Haklarına İlişkin  Sözleşme'nin onaylanmasıyla Türkiye açısından ayrıca bir yükümlülük haline  geldi.

Çalışmaların ortak bir paydada şekillenip daha sistematik ve  izlenebilir hale getirilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce eylem planı hazırlıkları  başlatıldı.

Ulusal Engelli Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2019-2023),  engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde  yararlanmasını teşvik ve temin etmek için hayata geçirilecek.

Belge ile engellilerin haklarının korunması ve geliştirilmesi  konusunda yasal, kurumsal ve uygulamaya yönelik yapılması gerekenlerin, sivil  toplum ve akademi dahil tüm tarafların iş birliği ve katılımı ile sözleşmenin  öngördüğü ortak payda çerçevesinde belirlenmesi ve uygulamanın izlenmesi  hedefleniyor.

Söz konusu belge, engellilik konusunun tüm politika ve programlarda  bütüncül bir anlayışla ele alınmasını hızlandıracak.

İlgili kamu kurumları, sendikalar ve engellilik alanındaki  konfederasyonların temsilcilerinin bulunacağı toplantılarda, kurum  temsilcilerinin konuyla ilgili yapılması gerekenlere ilişkin değerlendirmeleri  ile eylem planına ilişkin öneri ve değişiklik talepleri ele alınacak.

PLANIN İZLENMESİ İÇİN BİR SİSTEM OLUŞTURULACAK

Engellilerin tüm hak ve temel özgürlüklerden yararlanmasını sağlamak  amacıyla hazırlanacak Ulusal Engelli Hakları Stratejisi ve Eylem Planı'nın temel  ilkeleri arasında, "Kendi seçimlerini yapma özgürlükleri ve  bağımsızlıklarını da kapsayacak şekilde kişilerin insanlık onuru ve bireysel  özerkliklerine saygı gösterilmesi, ayrımcılık yapılmaması, engellilerin topluma  tam ve etkin katılımlarının sağlanması, farklılıklara saygı gösterilmesi ve engellilerin insan çeşitliliğinin, insanlığın bir parçası olarak kabul edilmesi, fırsat eşitliği, erişilebilirlik, kadın-erkek eşitliği,  engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme  haklarına saygı duyulması" yer alıyor.

Plan kapsamında, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü  koordinasyonunda tüm tarafların etkin katkı ve katılımıyla eylem alanları ve  stratejik hedefler, hedeflere yönelik alınacak tedbirler belirlenecek.  Bu tedbirlerin uygulanmasında görev alacak sorumlu, ilgili kurum ve kuruluşlar  oluşturulacak. Eylem planının izlenmesi için bir sistem hazırlanacak.

Engellilerin potansiyelini en üst seviyede kullanabilmelerinin ve  toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılabilmelerinin sağlanması açısından  devletin topyekun yaklaşımını ortaya koyacak bir yol haritası olacak Ulusal  Engelli Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2019-2023) için hazırlık  çalışmalarının bu yıl içinde yapılacak toplantı ve raporlamalar ile tamamlanması  planlanıyor.