Selçuk Üniversitesi (SÜ) Beyin ve Sinir Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Hemşiresi Esma Şen, hasta bakımında oldukça büyük sıkıntılara yol açan hasta yıkama problemine pratik bir çözüm getirdi.
10 yıldır yoğun bakım ünitelerinde hemşire olarak görev yaptığını belirten Esma Şen, “1,5 yıldır Selçuk Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi’nde sorumlu hemşire olarak çalışıyorum. Daha önce çalıştığım hastanelerde de yoğun bakım servisinde yatan hastaların temizlenmesi oldukça büyük sorunlara yol açmaktaydı. Islak ve sabunlu bezlerle hastalarımıza gerekli temizliği yapıyorduk ancak bu hasta hijyeni açısından yeterli olmuyordu. Bunun üzerin ne yapılabilir diye düşündüğümde böyle bir sistemin kolaylık sağlayacağını düşündüm. Bu sistem hastanın yatağının altına su geçirmeyen ve gideri olan bir bez çarşaf gibi serilerek hiçbir yaşam destek cihazını riske atmadan, son derece güvenli, hastayı yatak ortamından ayırmadan hijyenik koşullarla kapsamlı bir şekilde bol su ile yıkamaya olanak sağlıyor” diye konuştu.
YATAK YARASI RİSKİNİ AZALTIYOR
Sistemin hastaya yapılan bakım süresini kısaltıp, taşıma esnasında yaşanan zorlukları ortadan kaldırarak uygulayıcıya da ciddi kolaylıklar sağladığını dile getirin Şen, “Bu sistem ile kilolu bir hastayı dahi yıkamak mümkün. Sistem, bakımı yapan ekip için de büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca bu sistemde hastanın kişisel temizliği kapsamlı bir şekilde yapıldığından yatak yaralarının oluşumu da büyük oranda azalıyor. Ayrıca bu sistem evde bakım ihtiyacı olup, korunaklı hasta yatağına sahip tüm bireyler için de kullanılabilir” dedi.
PATENT MÜRACAATI YAPILDI
Sistemin yaklaşık 10 aydır hastane bünyesinde yüzlerce kez kullanıldığını ve oldukça başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Şen, “Bu ürün, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği ve Başhemşireliğince de onaylanan, kullanımı uygun görülmüş bir üründür. Yeni bir buluş olarak kabul edilen bu sistem, 2014 yılının kasım ayında Patent Proje Pazarı’nda ilk defa ticari olarak tanıtılmış ve patent başvurusunda bulunulmuştur. Bu ürünü ilerleyen zamanlarda daha da geliştirerek, tek kullanımlık hale getirmeye çalışacağız. Sistemin pazara sunumu ile meslektaşlarımın ve hizmet gören hastaların fayda görmesini umut etmekteyim. Hemşirelik bakımı adına mesleğimin daha etkin, etik, kapsamlı hizmet verebilmesini diliyorum” diye konuştu.