ESKİŞEHİR, () - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan hükümlülerin en fazla mesai saatleri dışından hastaneye gitmek için kendilerinden araç parası adı altında 5 lira istenmesinden şikayetçi olduklarını söyledi. Çakırözer, hükümlülerin sorunlarını TBMM'ye taşıyacağını belirtti.
Milletvekili Uktu Çakırözer, geçen çarşamba günü 100'e yakın hükümlünün yedikleri yemekten rahatsızlandığı Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu'nu ziyaret ederek hükümlülerle görüştü. Çakırözer ziyaret sonrasında hükümlülerin kendisine aktardığı sıkıntı ve şikayetleri içeren bir rapor hazırladığını belirtti. Milletvekili Çakırözer hükümlülerin kendisine aktardığı konularla ilgili şunları söyledi:
"Yemekler lezzetsiz ve çok yağlı. Her gün pilav veriliyor. Etli yemeklerde et yok. Çoğu yemek yenmediği için dökülüyor. Haftada iki gün tavuk çıkıyor. O gün de büyük olasılıkla tavuk ya da üzerindeki sosun bozulmasından kaynaklı zehirlenme oldu. Hükümlüler görüşme sırasında sağlık hizmetlerine ilişkin taleplerini de iletti. En fazla altı çizilen; sıkıntı mesai saatleri dışında sağlık merkezlerine gitmek isteyen hastalardan 'araç parası' adı altında 5 lira istenmesi. Hükümlüler 'Yoksul olan ve bu parayı ödeyemeyeceği için tedaviye gitmekten vazgeçen, sıkıntısını bile dile getiremeyen arkadaşlarımız var. Cezaevinin yardımcı olması lazım' değerlendirmesini yaptılar. Gündüzleri vakitlerini dış ve iç bahçe diye planlanan iki farklı mekanda geçiren hükümlüler, ağaçlık ve daha geniş olan dış bahçenin saat 19.30'da kapatılmasından da şikayetçi. Hükümlüler 'Eskiden gece 22.00'a kadar dış bahçe açık olurdu. Bu yıl saat 19'dan sonra dış bahçeyi kapatıyorlar. İç avlulara alıyorlar. Koğuşlar arasındaki küçücük avlulara tıkılıyoruz. Zaten kapasitenin üzerinde hükümlü var. 500'den fazla hükümlü çok kalabalık. Çok bunalıyoruz' değerlendirmesini aktardılar. Hükümlüler, dış bahçenin akşam erken kapatılmasının telefon sıkıntısı yarattığını da iletti. Toplam 31 ankesörlü telefonun 20 tanesi dış bahçede, 11 tanesi ise koğuşlar bölgesinde.Koğuşların çok havasız ve bazılarının da rutubetli olduğunu söyleyen hükümlüler hijyen koşullarında da sıkıntılar yaşandığını dile getirdiler."
ŞİKAYETLERİ, CEZAEVİ YÖNETİCİLERİNE AKTARDI
CHP Milletvekili Utku Çakırözer hükümlülerin sıkıntı ve şikayetlerini cezaevi yöneticilerine aktardığını söyledi. Çakırözer, cezaevi yöneticilerinin toplu zehirlenme vakası konusunda, yemek ve sudan alınan örneklerin laboratuara test için gönderildiğini belirtti. Çakırözer, hükümlülerin dış avlunun erken kapatılması konusundaki şikayetlerine ilişkin de cezaevi yöneticilerinin "Cezaevi duvarının dışından dış bahçeye uyuşturucu atılıyor. Bunu önlemek için bu tedbiri almak zorunda kaldık" diye savunma yaptılar" dedi.
ESKİŞEHİR H TİPİ CEZAEVİ'Nİ DE ZİYARET ETTİ
Milletvekili Utku Çakırözer, Açık Cezaevinin ardından Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi'ni de ziyaret etti. Cezaevi yöneticileriyle görüşen Çakırözer, avukat ve insan hakları savunucuları tarafından kendisine aktarılan bazı şikayetlere cezaevi yönetiminin dikkatini çekti. Hasta tutukluların giderek ağırlaşan sağlık durumu, sağlık kurumlarına ters kelepçe ile götürülmeleri, tutuklu ve hükümlülerin ziyaretçileri ile görüşmelerine getirilen kısıtlamalar, ziyaretçilere giriş sırasında yapılan üst aramalarına ilişkin kendisine iletilen şikayetleri cezaevi yöneticilerine aktaran Çakırözer bu konuda temel insan haklarına uygun muamele gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
TBMM GÜNDEMİNE TAŞIYACAK
İki cezaevindeki temaslarını CHP yönetimine aktarıp meclis gündemine taşıyacağını belirten Çakırözer, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin geçen dönem kurulan Cezaevi Komisyonu'nun ziyaretleri sonrasında birçok cezaevinde çeşitli düzenlemelere gidildi. İnsan Hakları örgütleri de raporumuzdan yararlanarak bazı öneriler geliştirdiler. Ben de Eskişehir'deki cezaevlerine ziyaretlerime ilişkin bilgilerimi hem CHP içindeki komisyon ile paylaşacağım hem de hükümetten Eskişehir Açık ve Kapalı Cezaevlerindeki sıkıntı ve şikayetlerin giderilmesi için girişimde bulunacağım" dedi.

FOTOĞRAFLI