CHP'nin Suriye konusundaki en önemli çıkışı, iktidar olması halinde, Beşar Esad'ın halen iktidarda olduğu "Suriye yönetimi ile ilişki kurulması" konusunda oldu. "Suriye'de sürmekte olan savaşta taraf tutmayacağız" denilen bildirgede, "Suriye muhalefetiyle ilişkilerimizi sürdürürken, Suriye yönetimiyle de ilişki kuracağız" ifadesi kullanıldı.

"EĞİT-DONAT KALDIRILACAK"

CHP'nin Suriye konusundaki bir başka önemli çıkışı ise, halen ABD ve Türkiye tarafından, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmak üzere Suriyeli silahlı güçler eğitilmesini öngören "eğit-donat" programının kaldırılması konusunda oldu. Bildirgede, "uluslararası hukuka ve komşuluk ilişkilerine aykırı olan eğit-donat programına son vereceğiz" dedi.

GÜVENLİ BÖLGE İÇİN ŞARTLARI VAR

AK Parti hükümetinin, Suriye politikasının merkezine yerleştirdiği güvenli bölge oluşturulması konusunda ise, CHP kilit şartlar getirdi; Güvenli bölgenin ancak "Suriye yönetiminin rızası" ve "koalisyon güçlerinin desteği" olursa kurulacağı seçim bildirgesine girdi.

MISIR, SURİYE VE İSRAİL'E BÜYÜKELÇİ ATANACAK


CHP bildirgesinde Mısır ve İsrail'le halen diplomatik açıdan aşağı seviyedeki ilişkilerde de düzeltmeye gidileceği vaat edildi. "Mısır, Suriye ve İsrail'le karşılıklı olarak büyükelçilerin atanması için girişimde bulunacağız" denilen bildirgede, CHP iktidarında "mezhepçi politikalar izlenmeyeceği" sözü de verildi.

Bildirgede, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yükümlülüklerin yerine getirileceği vaat edilerek, "Türkiye'nin teröre destek veren bir ülke olarak anılmasını engelleyeceğiz" denildi.