BD işlerinden sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Han, başkent  Pyongyang'da Associated Press ajansına verdiği özel demeçte, Trump'ın attığı  tweetler ve genişlettiği tatbikatlar ile Kore yarımadasında tansiyonu yükselttiğini ifade etti.
 Trump'ın Kuzey Kore'ye yönelik politikalarını geçmiş yönetimle  karşılaştırdıklarını belirten Han, ABD'nin, eski Başkanı Barack Obama  dönemindekinden "daha hırçın ve agresif" olmaya başladığı sonucuna vardıklarını  dile getirdi.
 "ABD BUNU SEÇERSE SAVAŞA GİDERİZ"
  ABD'yi, Kuzey Kore ordusunu provoke etmemesi konusunda uyaran Han,  "Onlar isterse savaşa gideriz. Halihazırda elimizde güçlü nükleer caydırıcı  silahımız var." dedi. Han, ABD'nin önleyici saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarında eli kolu bağlı durmayacaklarını da vurguladı.
 Han, ABD ile Güney Kore'nin ortak tatbikatları, ABD'nin uçak gemisi  USS Vinson ve ona bağlı harp filosunu Kore yarımadası açıklarına gönderme kararı  ve Trump'ın "Kuzey Kore belasını arıyor." şeklindeki Twitter paylaşımının,  bölgede gerilimi arttırdığını söyledi. Bakan Yardımcısı, "Trump, agresif  ifadeleriyle daima provoke ediyor. Sorun çıkaran Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti  değil, ABD ve Trump'tır." ifadelerini kullandı.
 Trump'ın geçen yıl seçim kampanyası sürecinde Kuzey Kore lideri Kim  Jong-un ile bir araya gelmeye hazır olduğunu söylediğini anımsatan Han, bunu,  "kampanya sürecinde popülerliğini artırmak için gösteriş yapmak" olarak  nitelendirdi.
 Han, ABD ile Güney Kore'nin yarımadada her yıl yaptığı tatbikatlara  atfen, "Nükleer tehditler ve şantajlar, askeri tatbikatlarla sürdüğü sürece,  nükleer silahların çoğalmasının esası olan ulusal savunmamızı artırmaya devam  edeceğiz. ABD'den gelen her ne olursa olsun bununla baş edebiliriz. Bunun  üstesinden gelmek için tam anlamıyla hazırız." diye konuştu.


 Konuşmasında ülkesinin 6. nükleer denemesine değinen Han, denemelere  karargahlarının karar verdiğini sözlerine ekledi.
 Kuzey Kore en son 5 Nisan’da orta menzilli Scud füzesini denemiş ve  söz konusu füze 40 mil uçtuktan sonra infilak edip Japon Denizi’ne düşmüştü.
 Diğer taraftan Pyongyang, 6 Mart'ta da 4 balistik füze fırlatmış ve  füzeler denize düşmeden önce yaklaşık bin kilometre uçmuştu.
  ABD en uzun menzile ulaşan füze denemesi olarak tanımladığı bu  denemeden sonra, yaklaşık bir yıldır görüşmeleri devam eden Termal Yüksek İrtifa  Hava Savunma Sistemi'nin (THAAD) Güney Kore'ye yerleştirilmesi sürecini  hızlandırmıştı. 

Kaynak:Vatan