Edip TEKİN/BURSA, () - ULUDAĞ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Soner Altun, alabalık üretiminde Avrupa’da birinci olan Türkiye'nin, tüketimde geride kaldığını söyledi. Prof. Dr. Soner Altun, dünyada 18, Avrupa'da 25 kilo olan yıllık balık tüketiminin, Türkiye'de 6 kilo olduğunu vurguladı.
Türkiye’de kültür balıkçılığının gün geçtikçe geliştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Soner Altun, Türkiye genelinde bu yıl 240 bin ton alabalık, çupra ve levrek üretildiğini söyledi. Türkiye’deki balık üretimi anlamında ciddi bir gelişme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Altun, "Türkiye’deki su ürünleri yetiştiriciliği, dünya balıkçılık sektörü ile rekabet edecek duruma geldi. Bu sektör dünyada yılda yüzde 10 büyürken, Türkiye'de bu rakam yüzde 10'un üzerinde" dedi. Türkiye her yıl üretilen 133 bin ton alabalığın yarısının ihraç edildiğini ifade eden Prof. Dr. Soner Altun, "Alabalığın yanı sıra yılda 107 bin ton çupra ve levrek üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu balıklarında yüzde 55'i yurt dışına gidiyor" diye konuştu.
Dünyada yılda 160 milyon ton alabalık, çupra, levrek ve kabuklu su ürünleri üretimi yapıldığını belirten Prof. Dr. Altun, "Alabalık üretiminde Avrupa ülkelerinde birinci sıradayız. Çupra ve levrek üretiminde de Avrupa’da en ön sıralarda yer alıyoruz. Ancak bu üretimlerin sürdürülebilir olması için vatandaşların balık tüketimine önem vermesi gerekiyor" dedi.
Türkiye’de balığın istenilen düzeyde pazarlanamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Soner Altun, "Balıkçılar pazarlarda balıkları satamıyor. Çünkü balık vatandaşlarımıza cazip gelmiyor, 'zahmetli bir işmiş' gibi görünüyor. Ancak balık omega 3 deposu. Zengin bir vitamine sahip. Ülkemizde balık üretimi konusunda gelişmeler var ama bu üretim bolluğu vatandaşta karşılık bulmuyor. Yani vatandaşlarımız balık tüketmiyor" diye konuştu.
Balık tüketiminin Türkiye’de düşük olmasının sebeplerini sıralayan Prof. Dr. Altun, toplumda balık yeme kültürünün oluşabilmesi için de bir öneride bulundu. Okullarda öğrencilere süt dağıtıldığını hatırlatan Prof. Dr. Soner Altun, "Balığın zengin bir besin deposu olduğu biliniyor, ancak tüketilmiyor. Balık ürünleri vitamin ve mineral kaynağı. Okullarda en azından yılda 1 kez konserve halinde balık dağıtımı yapılırsa vatandaşlarda küçük yaşta balık yeme kültürü gelişir. Buda sağlıklı nesillerin yetişmesi için önemlidir" dedi.

FOTOĞRAFLI