Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2017-YGS) sınav sonuçları için nefesler tutuldu! Üniversite adayların heyecanla beklediği YGS sınav sonuçları açıklanır açıklanmaz, ÖSYM'nin resmi internet sitesinden öğrenilebilecek. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı başvuru süreci başlayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.
ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre YGS sonuçları bugün açıklanacak. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler...

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TEPKİ YAĞDI!

İşte YGS sonuçlarını bekleyen adayların sosyal medya paylaşımları:

"1 dakika geç kalınca sınava öğrenci almayan ÖSYM, 28 Mart 00.00’da sonuçları açıklamanı beklerdik."

"Sürekli bir şeyleri, birilerini beklemeye alışan gençliği beklemekten usandırdın ÖSYM. Artık açıklasan diyorum…"

"İla kalp krizi mi geçirelim yani?"

"Sınava girmesi ayrı bir dert, açıklanması ayrı bir dert…"

"15 dk. geç geleni sınava sokturmayan ÖSYM, milyonları saatlerdir bekletmeye hakkın yok."

"Gece 00:00’dan beri sınavın açıklanmasını bekleyen öğrenciler var. Açıkla şu sınavı artık ya da sonsuza kadar dakiklikten bahsetme ÖSYM."

"Sonuçları İnternet Explorer’dan mı açıklıyorsunuz anlamadım ki…"

"ÖSYM hiçbir şeyi beklemedim seni beklediğim kadar. "

"Öğrencileri 1 dakika(60 saniye) geç kaldı diye sınava almayıp 1 senelerini ziyan eden ÖSYM sen değil misin?"

"Tam tamına 5 bilgisayar 3 telefonla bekliyorum sonucu. Siteye ilk ben gireceğim."

"Anasayfanın başında çaresiz bekliyorum."

"Açıklayacaksanız açıklayın artık sayfa yenilemekten elim yoruldu."

"Bazen sayfa geç yükleniyor. Heyecanlanıyorum. ÖSYM açıklayın artık!"

"#ösym görevini hep geciktiriyor tek bildikleri sınav ücretlerini yükseltmek ücret yükseliyor fakat verim azalıyor anlamak güç!!"

"Bir son dakika haberi ÖSYM: F5 tuşu bozulan öğrencilerimize yeni bilgisayar alınacaktır."

"ÖSYM telefon elimizde dünden beri... Biz kanser olmadan açıklasan artık…"

"1 dakika geç kalınca sınava almazlar ama sonuçları açıklamaya gelince beklet insanları ÖSYM."

"Çok mu şey istedik? LYS'ye girebilir yazısını görmek istiyoruz sadece ÖSYM."

YGS Puanları Nasıl Hesaplanacaktır?
 YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden sorulara verdiği doğru ve yanlış cevaplar dikkate alınarak her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Hesaplanan standart puanlar ve aşağıdaki tablodaki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacaktır. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYGS puanları hesaplanacaktır. AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır.
 LYS Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?
 YGS’nin ardından üniversiteye geçişin ikinci kısmı olan LYS için başvuruda bulunmak isteyen adayların YGS puan türlerinin en bir tanesinden 180 puan ve üzeri almış olması gerekmektedir. Belirlenen bu 180 baraj puanını alamayan adaylar LYS için başvuru işlemi yapamayacaktır. 
LYS için başvuru tarihleri ÖSYM’nin internet sitesinde de belirtildiği gibi 4 Nisan ve 17 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. İsteyen adaylar aday işlemleri sistemleri üzerinden başvuru işlemi yapabileceği gibi isteyen adaylar da başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapabilecektir. 
 LYS’de Bir İlk Olarak Kısa Cevaplı Sorular Sorulacak
 ÖSYM tarafından 2017 yılında yapılacak olan LYS için bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik ile LYS için kısa cevaplı sorular hazırlanacak. Adaylara yöneltilecek kısa cevaplı sorular bir ilk olacağı için, soruları merak eden adaylar ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden örnek kısa cevaplı sorulara bakabilirler. 
Kısa cevaplı sorularda 4 yanlışın bir doğruyu götürdüğü uygulama yapılmayacaktır.
 Sınavlarda sorulacak olan kısa cevaplı soruların sayıları şu şekilde olacaktır;
Matematik testinde ve Yabancı Dil testinde 3’er soru sorulacak. Fen Bilimlerinin Fizik, Biyoloji ve Kimya bölümlerinde 1’er tane soru sorulacaktır. Edebiyat Coğrafya testinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 soru sorulacakken Coğrafya bölümünde 1 soru sorulacaktır. Sosyal Bilimler testinde yer alan Felsefe Grubu, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde de 1’er tana kısa cevaplı soru sorulacaktır. 
 Geçen Sene En Çok Hangi Bölümler Tercih Edildi?
 YÖK, geçen sene üniversite tercih rehberi olan Yükseköğretim Program Atlasını hizmete sundu. Üniversiteye girecek olan adaylar için, bu sitede üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşen adayların kaç puan ile yerleştiklerinden, LYS’de kaç net yaptıklarına ve hangi liseden mezun oldukları gibi pek çok detaylı bilgi yer almaktadır. Tercih yapacak olan adaylar için hazırlanan YÖK Atlas çok kullanışlı bir sitedir. 
 Geçen yıl hizmete alınan YÖK Atlas 2,5 milyondan fazla aday tarafından ziyaret edildi. Geçen yıl üniversite tercihi yapacak olan adaylar binlerce üniversite programı içerisinden en çok ‘’hukuk’’, ‘’tıp’’ ve ‘’diş hekimliği’’ programları inceledi. 
 YÖK yetkilileri tarafından verilen bilgilere göre, YGS ve LYS için hazırlık aşamasından başlayarak, adayların hem üniversite hem de meslek tercihlerini yapma esnasında daha da bilinçli karar verebilmelerini sağlamak amacı ile YÖK Atlas sistemi geliştirilmiştir. Sistem ile hem yurt içi hem de yurt dışında bulunan 10 bin 657 lisans ve 10 bin 949 ön lisans programının incelenmesi yapılabiliyor. Sisteme yokatlas.yok.gov.tr internet sitesi üzerinden erişim sağlanabiliyor. Sistem üzerinden üniversite programlarına geçmiş yıllarda yerleşen adayların, tercih listelerinde hangi üniversitelere yer verdikleri, ortalama kaçıncı tercihlerinde yerleştikleri gibi çok kapsamlı bilgiler bulunmaktadır. 
 LYS Tarihleri Ne Zaman?
 ÖSYM 2017 sınav takvimine bakıldığında LYS tarihleri şu şekildedir;
11 Haziran      LYS-1/ Matematik                   
17 Haziran      LYS-2/ Fen Bilimleri                 
18 Haziran      LYS-3/ Edebiyat-Coğrafya      
10 Haziran      LYS-4/ Sosyal Bilimler             
17 Haziran      LYS-5/ Yabancı Dil    
          
LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 sınavları saat 10.00’da başlayacaktır. LYS-5 sınavının başlangıç saati ise 14.30’dur. 
 Sınavlarda LYS-1, LYS-2 ve LYS-4 için 135 dakika süre, LYS-3 ve LYS-5 için de 120 dakika süre verilecektir.

Kaynak.Vatan