Yaprak KOÇER0SAMSUN, () - SAMSUN’da kurbanlık satışlarında geçen yıla oranla yüzde 40 azalma olduğu belirtildi. Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, "Peşin parayla kimse mal kesmiyor. Adamı olan veresiye, olmayan kredi kartıyla. Esnafımızın durumu iyi değil. Bazı marketlerimizin de kurban satışına girmesi ve kredi kartına taksit yapması bizi olumsuz etkiledi" dedi.
Samsun’da Kurban Bayramı’na kısa bir süre kalmasına rağmen pazarda hareketlilik yaşanmıyor. Pazarda çadırları bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricileri alıcı bulamamaktan dertli. Firar Özdemir, 20 yıldır kurbanlık yetiştirip sattığını belirterek, "Kurban fiyatları hemen hemen geçen yılki fiyatlar gibi. Ama alıcı yok. Alıcı olmadığı için bekliyoruz. 130 küçükbaş hayvandan şimdiye kadar 40 tanesini satabildim. İnsanların pazara gelmesini bekliyoruz ama kimse niyetlenmiyor. İnsanların maddi durumu yetersiz geliyor. Geçen yıla göre satışlar daha az. Pahalı diye insanlar korkmasın. Herkesin bütçesine göre alacağı kurbanlık var. Pazara getirdiğimiz kurbanlıklar elimizde de kalabilir. Herkesin borcu var inşallah elde kalmaz” dedi.
Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen ise, satışların iyi gitmediğini belirterek, "Bu durum biraz fiyatlarla alakalı. Küçükbaşk havyan 700-1000 lirası değişiyor. Büyükbaş hayvanlara ise 900-1200 lira arası hisse yapııyor. Fiyatlar arttı. Neden böyle oldu. İthalin gelmemesi, hayvancılığın düşmesi. Besiciler cesaretli mal üretmiyor. Ne olacağı belli değil. Hükümet kurulmadı. Hükümet kurulamayınca üretici de cesaret edemiyor. Millet tedirgin, ahırına mal koymuyor. Mal olmayınca haliyle üretici üretmeyince fiyatlar yükseliyor. Satışlar geçen yıla oranla yüzde 40 düştü" diye konuştu.
Kurban satışlarında daha çok kredi kartına taksit yapıldığını ifade eden Ömür Şen, "Peşin para kimse vermiyor. Peşin parayla kimse mal kesmiyor. Adamı olan veresiye olmayan kredi kartıyla. Şimdi bazı marketlere bakıyoruz, kredi kartlarına taksitle kurban satıyor. İyi değiliz, sıkıntıdayız. Kurban çıktıktan sonra bir 2-3 ay daha işlerimiz olmaz. Esnafımızın durumu iyi değil. Marketlerimizin de kurban satışına girmesi ve kredi kartına taksit yapması bizi olumsuz etkiledi" dedi.
Şen şöyle devam etti:
"Özellikle Kurban Bayramı'nda bir de kıyma sıkıntımız var. Bakkalı, berberi herkes mahalle arasında kıyma çekiyor. Onlara karşı da bir takım önlemler alacağız. Tarım il müdürlükleri ve zabıtamızla birlikte kontroller yapılacak. Kasap olmayanların kıyma makinelerine el konulmasından para cezasına kadar uygulama yapılacak. Adam bir yıl boyunca makineyi kullanmıyor, bayramda kıyma çekiyor. O makine bir yıl hiç kullanılmadığı için paslanmış olabilir. Kasaplara denetim yapıldığında en ufak bir toza karşı ekipler bize ceza kesebiliyor, ama sokak aralarındaki kıyma makinelerini kimse kontrol etmiyor. Bu yıl buna müsaade edilmeyecek."

FOTOĞRAFLI