ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM)  verilerine göre ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun, göreve başladığı 2014  yılının ağustos ayından Mart ayına kadar 396 sivilin "yanlışlıkla" ölümüne neden  olduğu bildirildi. 


 
CENTCOM, DEAŞ karşıtı koalisyonun Irak ve Suriye'deki hava  saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısına ilişkin Mart ayı raporunu  açıkladı.
 
Raporda DEAŞ'la mücadelenin başladığı günden bu yana ABD öncülüğündeki  uluslararası koalisyonun 396 sivilin "yanlışlıkla" ölümüne neden olduğu  belirtildi.
 
Aynı süre içinde Irak ve Suriye'de 20 bin 205 hava saldırısının  düzenlendiği, bu saldırılara ilişkin 396 sivil kaybı ihbarı geldiği kaydedilen  raporda, bunlardan sadece 102'sinin "güvenilir" olduğu, sivil kayıpların 396  olduğu açıklandı. Önceki ayın raporunda bu sayı 229 olarak ifade edilmişti.
 
Rapora göre koalisyon, mart ayında eski aylardan kalan 43 sivil kayıp  ihbarını incelerken, aynı ay içerisinde Irak ve Suriye'de sivil kayıplarına  ilişkin 28 ihbar alındı. Söz konusu 71 hava saldırısıyla ilgili ihbarlardan  28'inin değerlendirmesinin tamamlandığı vurgulanan raporda, 17 ihbarın asılsız, 2  ihbarın mükerrer, 9 ihbarın ise güvenilir olduğuna yer verildi. Raporda 42  ihbarın da değerlendirmesinin sürdüğü kaydedildi.
 
Bağımsız kaynaklara göre ölen sivil sayısı üç binden fazla
 
Ancak yerel kaynaklar ve koalisyonun hava saldırılarını yakından  izleyen birçok bağımsız sivil toplum örgütü, Irak ve Suriye'de çok daha fazla  sivilin DEAŞ karşıtı koalisyonun hava saldırılarında hayatını kaybettiğini iddia  ediyor.
 
Suriye ve Irak'taki hava saldırılarını ağırlıklı olarak yerel  kaynaklardan izleyen Airwars adlı haber sitesinde ise koalisyonun göreve  başladığı günden bu yana ölümüne sebep olduğu sivillerin sayısının 3 bin 16  olduğu kaydedildi.

Kaynak:Vatan