Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek "İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelere bakıldığında büyümenin daha da hızlandığını görüyoruz... Yatırım seferberliği referandum sonrası kendisini daha da güçlü gösterecek" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal 2017 yılı 1. Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi'nde, "Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor" ifadesini kullandı. Ağbal, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor. 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 3,5 büyüyen ekonomimiz 2017 yılının ilk çeyreğinde de büyümeye devam ederek bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 oranında büyümüştür.

Yatırımlar ve dış talebin büyümeye pozitif katkı yapması da büyümenin kompozisyonu açışından olumludur. Geçtiğimiz yıl büyümeye negatif katkı yapan net ihracat ilk çeyrekte büyümeye pozitif katkı yapmıştır. İlk çeyrekte yüzde 2,2 artan yatırımlar ise yılın geri kalanında pekişen siyasi ve ekonomik istikrar ile krediye erişim konusunda verdiğimiz desteklerle büyümeyi daha çok destekleyecektir.

İlk çeyrekte özel tüketim harcamaları yüzde 5,1 artarken, kamu harcamalarındaki artış yüzde 9,4 düzeyinde gerçekleşmiştir. Özel tüketim harcamaları, yaptığımız dönemsel vergi indirimleri ile önümüzdeki çeyreklerde de ekonomik büyümeyi desteklemeye devam edecektir.

Bugün açıklanan büyüme verisi, hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz geçici vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu, KOSGEB, prim ötelemesi, yatırım teşvikleri ve istihdam destekleri gibi mali teşviklerin ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu teşvikler yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışını desteklemiş, iç talebi ivmelendirmiştir."

'ŞAPKA ÇIKARTILMASI GEREKİYOR'

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de kritik rakam için değerlendirmede bulundu.

Canikli, Türkiye'nin ilk çeyrekte ortaya koyduğu %5'lik büyüme performansına şapka çıkartılması gerektiğini belirterek, "Güçlü dinamikleri, şoklara karşı dayanma gücü, olumsuzluklara çok kısa sürede adapte olabilme özelliği farkı ortaya çıkarıyor." dedi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Canikli, finansal yapının sağlamlığının ağır şoklarla test edildiğini ve Merkez Bankası'nın rasyonel ve büyümeyi de dikkate alan bağımsız politikalar uyguladığını belirtti.

Hükümetin aktif, kararlı ve cesur adımlar attığını kaydeden Nurettin Canikli, "Reform gündemimiz hiç boş kalmadı. Ekonominin ihtiyaç duyduğu kararlar gecikmeden alındı. Türkiye'nin bu dönemdeki hikayesi büyüme, istihdam, adalet, güvenlik, özgürlük ve gelir dağılımı üzerine olacaktır." diye konuştu.

NOT ARTIŞI BEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, "Türkiye'nin yüzde 5 büyüyeceğini söylemiştik. Gereksiz ve teknik analizden yoksun not indirimi yapan derecelendirme kuruluşlarının not artışı yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Bugün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin Twitter üzerinden açıklama yapan Gedikli, "15 Temmuz'dan bugüne not indirimi yapan kuruluşlar 2 kez düzeltme yaptılar. Düzeltmelerinin ilkinde büyüme oranlarını aşağı yönlü yaparken, geçen hafta ki revize de ise yukarı yönlü yaptılar. Maalesef 2 ters bir düz derken düğüm oldular. Küresel yatırımcının gözbebeği tekrar gelişen ülkeler olacak bu anlamda Türkiye cazibe merkezi." değerlendirmesinde bulundu.

BÜYÜME DAHA DA HIZLANACAK

Türkiye ekonomisinin 2017 yılının ilk çeyreğinde sergilediği yüzde 5'lik büyüme performansı ve gündemin diğer önemli gelişmelerini, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek NTV yayınında değerlendirdi. Şimşek, şunları ifade etti:  "Beklenenden daha iyi bir performans ve daha güzel haber şu. Yüzde 5’in 2.8'inin yurt içi talepten, 2.2'sinin yurt dışından geldiği görülüyor. En önemli boyut bu, sadece yüksek büyüme değil daha dengeli bir büyüme görülüyor. İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelere bakıldığında büyümenin daha da hızlandığını görüyoruz... Sürdürülebilirlik konusu da önemli. Yatırım seferberliği referandum sonrası kendisini daha da güçlü gösterecek.

Bizim en büyük ticari ortağımız Avro bölgesi ve buradaki toparlanma bu sene daha da hızlanacak. Parasal genişleme devam ediyor ve avro’nun daha rekabetçi konumu da destekleyici... Büyük resme bakıldığında hem dış talep destekleyici olmaya devam eder, içeride de belirsizlikler azaldı...

Basit ve net olan; reform gerekiyor ve bizim de üzerinde durduğumuz nokta bu... Çok kritik bir reform döneminin arifesindeyiz. Geçen sene yaptık ama bu devamlılık istiyor. Büyümedeki bu yükseliş kısmen alınan tedbirler ve dış konjektör ile ilgilidir ama en önemli husus, piyasada tekrar güven olması ve reformlarla bunu pekiştireceğiz...

YIL SONU BÜYÜME HEDEFİ

Bizim hedefimiz oldukça iddialı görülüyordu ama gerçekçi olduğu ortaya çıktı. Şu an itibarıyla gerek ilk çeyrek büyümesi gerek ikinci çeyreğe yönelik öncü göstergeler büyümenin bizim hedefimizin üstünde gerçekleşeceğini gösteriyor... Türkiye'yi tekrar yüzde 5 ve üzeri büyüme patikasına oturtabiliriz ve burada reformlar çok önemli...

Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan diğer noktalar şöyle: Enflasyonun yüzde 10'un üzerine çıkmış olması bizim için kabul edilebilir bir durum değil. Gerekeni yapıyoruz ve yapacağız. Hızlı bir şekilde tek haneye sonra da inşallah düşük tek haneye çekmemiz gerekiyor. "

Kaynak:Milliyet