Yollardaki yamalar ve bozukluklar bir çok arabaya zarar verdiği gibi birçok da kazaya sebebiyet veriyor. Asfaltların gözenekli yapısı ile gürültüyü engelleyen asfaltlar, yine bu gözenekli yapısı nedeniyle çok çabuk deforme oluyor ve sürücülere zor anlar yaşatıyor.

Engadget’in haberine göre Hollanda’da yer alan Delft Teknik Üniversitesi’nde çalışmalar yapan araştırmacılar hem kendi kendini onaran hem de elektrikli otomobillerin şarj edilmesine olanak sağlayan yeni teknoloji bir yol yapım malzemesi geliştirdiler.

Kendini onaran asfalt ve elektrikli otomobilleri şarj eden yol teknolojileri ayrı ayrı daha önce geliştirilmişti fakat ikisini aynı teknolojide ilk kez birleştiren araştırmacılar, yolun kendi kendini onarması ve çatlaklarını doldurması için kalsiyum karbonat üreten bakterileri kullanırken yolun elektrikli otomobilleri şarj edebilmesi için ise iletken çelik lifler kullanılarak yolun güneşten topladığı enerjiyi otomobillere iletmesi sağlanıyor.

Bakteriler sayesinde ömrü uzayan yol, elektrikli otomobilleri hem sürüş esnasında hem de ışıklarda veya trafiğin herhangi bir yerinde durduklarında şarj ederek elektrikli otomobillerin en büyük sorunu olan menzil sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Diğer standart asfalt yollardan yüzde 25 daha pahalı olan yol, standart yollara göre yüzde 25’ten daha dayanıklılığıyla maliyetini fazlasıyla karşılıyor.

Kaynak: Milliyet