Turgay İPEK- Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, () - ERZURUM Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan kış festivali 'Winterfest'te, Dadaşlar Guinness rekorlar kitabına girebilmek için 'en uzun başbar' denemesi yapacak.
2011'de 25'nci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan, 2017'de gerçekleştirilecek Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'ne (EYOWF) hazırlanan Erzurum'u şimdi 'Winterfest' heyacanı sardı. 18- 20 Aralık günleri 2'ncisi gerçekleştirilecek olan kış festivalinde Mustafa Sandal, İbrahim Erkal, Yalın'ın konser verecek. Kayak, kızak, cirit yarışlarının yanı sıra kültürel ve görsel etkinlikler yer alacak. Yöresel yemeklerin tanıtılacağı, buzdan heykellerin ve kar üzerine resimlerin yapılacağı festivalde konserler vereilcek.
OYNAMASINI BİLENLERİ ERZURUM'A DAVET ETTİ
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, festival kapsamında Guinness rekorlar kitabına girebilmek için 'en uzun başbar' denemesinin 19 Aralık günü saat 14.00'de kentin en işlek semti olan Cumhuriyet Caddesinde gerçekleştirileceğini söyledi. Başbar'ın Erzurum'da erkeklerin oynadığı halk oyunu olduğunu hatırlatan Sekmen, Türkiye'de başbar oynamasını bilen herkesi Erzurum'a davet etti. Hedeflerinin en az 5 bin kişilik bar ekibi oluşturmak olduğunu kaydeden Başkan Sekmen şunları söyledi:
"Tarihi, kadim bir şehir olan Erzurum'un gerek Türk kamuoyunda, gerek dünya kamuoyunda var olan izlenimini pekiştirmek, daha da güzel konuma getirmek için şehrin imkanlarını değerlendirmeyi hedefliyoruz. Kış turizminde Türkiye'nin nadir bölgelerinde biri konumuna sahibiz. En uzun, en doğal kayak pisti Erzurum Palandöken ve Konaklı Kayak merkezlerinde. Böyle güzel bir kayak merkezine ulaşım da çok kolay. Hem kayak yapmanız, hem şehrin tarihi, kültürel eserlerini görmeniz, yöresel yemeklerinden tatmanız mümkün. Böyle güzellikleri tanıtmak ve duyurmak gerekiyor. Bunun için biz her kış döneminde geleneksel olarak 'winterfest' adıyla 'kış festivali' yapmayı hedefledik. Festival sırasında bir rekor denemesi yapılacak. Bir çok şehrin kültürel değerleri, oyunları var. Bizde de bar oynanır. Denir ki 'Her şehirde bar vardır ama Erzurum'da başbar vardır' ve burada bir dünya rekorlar kitabına girmek için deneme yapılacak. Bardaki figürler, yiğitliği simgeler ve davul zurna eşliğinde, eller omuz hizasında kenetlenerek oynanır. Bu yüzden rekoru gerçekleştirmek için tüm yiğitleri Erzurum'a bekliyoruz. Hem bu rekor denemesini gerçekleştirelim, hem de tarihe hep birlikte tanıklık edelim. Yeni yıla merhaba diyeceğimiz bir dönemde böyle bir festivalle bu yılı tamamlıyor, yeni bir yıla da başlangıç yapıyoruz."
FOTOĞRAFLI