BOLU (AA) - Bolu'da, "Sertifikalı Hububat Tohumluğu Dağıtım" Projesi kapsamında çiftçilere tohumluk buğday dağıtıldı.

İl Özel İdaresi'nde düzenlenen törene, Vali Aydın Baruş, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan ve çiftçiler katıldı.

Vali Baruş, yaptığı konuşmada, çiftçilere destek vermeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

 "2016 yılı için de yine çiftçimize toprak analiz desteği, envanter çalışması projesi kapsamında, ceviz fidanı dağıtımı kapsamında, patates güvesine karşı tuzak alım projesi kapsamında, arıcılarımıza önemli oranda katkı sağlayacağını düşündüğümüz polen tuzaklı ergonomik polen tabanı konusunda bir de damızlık sayısındaki yetersizlik nedeni ile önemli bir destekten eksik bir şekilde istifade eden manda üreticilerimizi desteklemek amacıyla manda yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında ve daha bir çok konuda çiftçilerimize destek vereceğiz."

Taş ise buğdayın Bolu'da üretimi yapılan tarım ürünleri içerisinde ekiliş alanı bakımından, birinci sırada yer aldığını vurguladı.

Kentte 49 bin 946 hektar alanda, buğday üretimi yapıldığını kaydederek, şöyle konuştu:

 "Bu üretim yapılırken çiftçimizin ihtiyaç duyduğu en önemli girdi, tohumdur ve her yıl yaklaşık olarak 10 bin ton kaliteli buğday tohumuna ihtiyaç bulunmaktadır. Kaliteli tohumun önemini bilen atalarımız, 'Ek tohumun hasını, çekme yiyecek yasını' demişler. Tarlasına kötü tohum eken bir çiftçinin sonunda kötü bir ürün alması doğal ve kaçınılmazdır. Çiftçimizin ihtiyaç duyduğu tohumluğun tamamının devlet imkanları ile karşılanabilmesi mümkün olmamakla birlikte, ilimize kaliteli tohumun girmesi sağlanarak kalite ve verim yükseltilmektedir. Çiftçilerimizin buğday tohumu ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla hazırladığımız proje kapsamında bu yıl toplam 290 ton sertifikalı buğday tohumu dağıtılacak. Tohumluğun yüzde 70 bedeli çiftçi tarafından karşılanacak olup, kalan yüzde 30 bedeli İl Özel İdaresince hibe olarak karşılanmaktadır."

Daha sonra çiftçilere tohumluk buğday dağıtıldı.