Bilecik İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü tarafından İyi Tarım Uygulamalarına ilişkin açıklama yapıldı.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, İyi Tarım Uygulamaları’nın bitkinin toprağa ekiminden önceki süreçten işlenmiş nihai ürün sürecine kadar sertifikalandırılmış tarımsal ürünün tam üretim sürecini, Gıda Güvenliği, Hayvan Refahı, Çevre Koruma ve İşçi Sağlığı, Güvenliği ve Refahı konularını kapsadığı anımsatıldı.
“İyi Tarım Uygulamaları; çevre, insan, havyan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim şeklidir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“İyi Tarım Uygulamaları sertifikasına sahip ürününün ülkelerin tarımsal mevzuatına uygunluğu konusunda, kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik kalıntılar içermediği, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan, işçi ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği şeklinde anlaşıldığı konusu açıklandı. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de İyi Tarım Uygulamalarına karşı üreticilerimizin ilgisi gün geçtikçe artmaktadır. 2015 yılının ilk dört ayında çeşitli sertifikasyon kuruluşları ile bağlantıya geçen bir bitkisel üretim, iki kanatlı işletmemiz iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapmaktadır. Etlik piliç üretimi yapan iki işletmemiz dönemlik 300 bin adet piliç üretimini, bir bitkisel üretim işletmemiz ise 230 ton roka ve taze soğan üretimini İyi Tarım Uygulamaları standardına göre yapacaklardır. Müdürlük tarafından, İyi Tarım Uygulama birimince mart ve nisan ayı içerisinde denetlenen işletmeler sertifikasyon firmalarınca da düzenli olarak kontrol edilmektedir. Ayrıca İyi Tarım Uygulamalarıyla sertifikalı üretim yapan üreticiler bakanlık tarafından İyi Tarım Uygulamaları desteklemelerinde de faydalanır.”