Mardin’in Nusaybin İlçe Belediyesi ve Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Bagok Doğa ve Kültür Festivali başladı.
Bagok dağında yapılan festivale Kürt, Süryani, Mıhallemi, Dom ve Arap vatandaşlar yanı sıra HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, HDP Mardin İl Eş Başkanları Musa Alkan ve Aysel Erol, DBP Mardin İl Eşbaşkanı Ömer Öcalan, Nusaybin Belediye Eş Başkanları Sara Kaya ve Cengiz Kök, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, KJA aktivistleri ve Gençlik Meclisi üyeleri yer aldı.
Festivalin açılışında Mitanni Kültür Merkezi kadın govend ekibi ve İdil Kültür ve Sanat Merkezi tiyatro grubu oyunlarıyla başladı. Grubun alan ulaşmasından sonra konuşan Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, Bagok Dağı’nın Kürt özgürlük mücadelesinde çok büyük bir yeri olduğunu söyledi. Festivalde bir konuşma yapan HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, birkaç yıl öncesine kadar bu alanlara gelip, herhangi bir kültürel aktivite yapmanın mümkün olmadığını, ancak Kürt özgürlük hareketinin verdiği mücadelenin sonucunda bu özgürlük dağlarının yollarının halklara açıldığını söyledi. Aslan, "Kürt özgürlük hareketi sayesinde ve Abdullah Öcalan’ın HDP projesi sayesinde Türkiye şehirleri de özgürleşmiştir. Burada halkların buluşması Önderliğimize ve hareketimize borçluyuz" dedi.
Konuşmaların ardından sırasıyla çeşitli müzik grupları sahne alarak konser verdi.