İZMİR, () - EGE Bölgesi'ndeki illerde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkulu törenlerle kutlandı. Havanın da güzel olması katılımı artırdı.
AYDIN
Cumhuriyet'in kuruluşunun 92'nci yıldönümü, kutlamaları İstasyon Meydanı'nda yapıldı. Törende Vali Erol Ayyıldız, resim, şiir, kompozisyon ve spor yarışlarında dereceye giren sporcu ve öğrencileri ödüllendirdi. Özellikle törenlere katılan minikler, ellerindeki bayraklarla büyük ilgi çekti.
Aydın Büyükşehir Belediyesi de Atatürk Kent Meydanı'nda gün için bir dizi etkinlik düzenledi. Ankara Sera Sanat Atölyesi Ekibi'nin canlı heykel müzikali ve Aydın yöresine ait halk oyunları gösterimi beğeni topladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalarda Kurtuluş Savaşı canlandırılırken, savaşın bitmesinin ardından başlarında barışın simgesi zeytin dallarından yapılmış taçlar olan kızlar güvercin uçurdu. Güvercinlerin uçmasıyla başlayan Cumhuriyet Dönemi'ni anlatan müzikal de izleyenlerden büyük alkış aldı.
BALIKESİR
Balıkesir'deki kutlamalar; Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek'in saat 09.00'da Valilik 1 Nolu Salonu'nda tebrikleri kabulüyle başladı. Sonrasında Atatürk Stadyumu önündeki alana geçildi. AK Parti Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, MHP Balıkesir milletvekilleri İsmail Ok ve Recep Çetin, İlçe Kaymakamları, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile askeri, adli ve mülki erkan da törene katıldı. Vali Uğur, Garnizon Komutanı Akyürek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, halkı selamladı. Ardından Vali Yaman, günün anlam ve önemini vurgulayan konuşma yaptı. Öğrenciler kutlamalarda şiirler okudu. Balıkesir Karesi Mehteranı gösterisi ve halk oyunlarının ardından Atatürk Stadı önündeki tören, resmi geçitle sona erdi.
ÇANAKKALE
Çanakkale'de kutlamaların adresi kordon boyu olarak bilinen Kayserili Ahmetpaşa Caddesi oldu. Çanakkale Valisi Hamza Erkal, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu, daire müdürleri, öğrenciler, asker ve çok sayıda vatandaş törene katıldı. Vali Erkal, Başkan Gökhan ve Tuğamiral Gündoğdu, yürüyerek vatandaşları selamladı. Vali Erkal'ın konuşmasının ardından ögrenciler, şiirler okudu. Koro oluşturup türküler seslendiren öğrenciler, halkoyunu gösterisi sergiledi. Kordondaki tören, asker ve öğrencilerden oluşan kortejin geçişiyle sona erdi. Öğrenciler, sivil ve askeri erkanla diğer vatandaşların katıldığı kutlamalar, Çanakkale Boğazı'ndaki gösteriyle devam etti. Sahil Güvenlik botları, Deniz Polisi ve Kıyı Emniyetine römorkörler gösteri yaptı. Vatandaşların boğazdaki gösteriyi ilgi izlemesinin ardından kutlamalar sona erdi.
DENİZLİ
Denizli'deki törenler için Valilik binası önündeki alanında buluşuldu. Vatandaşlar, alana üst araması yapılıp alındı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, milletvekilleri, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın da katıldığı törende konuşan Vali Şükrü Kocatepe, Cumhuriyet ile Türkiye'nin büyümeye devam ettiğini belirterek ilelebet Cumhuriyete bu milletin sahip çıkacağını söyledi. Okullar, sivil toplum kuruluşları ve askeri birliklerin geçişleri vatandaşların coşkulu alkışları arasında gerçekleşti.
MANİSA
Manisa'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sabah erken saatlerde Valilik makamında tebriklerin kabulüyle başladı. Vali Erdoğan Bektaş, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan, MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, MHP Manisa milletvekilleri Erkan Akçay ile Zeynel Balkız, Valilik makamında tebrikleri kabul etti. Ardından Valilik binasının önündeki kutlama programına geçildi. Törene katılımın az olması dikkati çekti. Vali Bektaş, Başkan Ergün ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Arslan ile birlikte törene katılan vatandaşları selamladı. Vali Bektaş, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Programda çeşitli okullardan öğrenciler gün için yazılan şiirlerini okudu. Ardından Celal Bayar Üniversitesi BESYO Jimnastik ekibinin yaptığı gösteri, alkışlandı. Kutlama töreni 100 kişilik askeri grup ile 800 kişilik öğrenci grubunun kortej eşliğindeki geçiş töreniyle son buldu. Okullar arası şiir, kompozisyon, resim ve sportif yarışmalarda birinci olan öğrencilere, Sarıgöl Kaymakamı Selami Işık tarafından bisiklet hediye edildi.
MUĞLA
Muğla'daki program da Valilik makamında tebriklerin kabulüyle başladı. Atatürk Stadyumu'nda süren Vali Amir Çiçek, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan ile CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, askeri araç üzerinde halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Vali Çiçek, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. 10 bin kişilik stadyumda 1000'e yakın kişinin geldiği görüldü. Program kapsamında şiirlerin okundu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü sporcularının judo, tekvando, karate ile jimnastik gösterileri sergiledi. Tören, tören geçişiyle sona erdi. Datça'da Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan tören geçişi sırasında bir çocuğun, omzunda davulu ile büyük bir dikkatle bando takımına eşlik ederek yürüyüşe katılması alkış topladı.
BODRUM
Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki şehir stadında düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri, 50 dakika sürdü. Tören geçişi sırasında bando takımı ile birlikte yürüyen ve öğrencilerin yanından bir an olsun ayrılmayan sanayi esnafının beslediği Kocabaş isimli sevimli köpek etkinliğe renk kattı. Kocabaş, tören yürüyüşünün ardından bu kez halk oyunlarını sergileyen ortaokul öğrencilerinin yanından ayrılmadı. Bodrum Kanuni Sultan Süleyman Lisesi öğrencilerinin sergilediği 'Cumhuriyeti Biz Böyle Kurduk' isimli drama türü tiyatro oyunu izleyenler tarafından ayakta alkışlandı. Oyunun ortasında tribünden ellerinde iki bayrak ile inen ve öğrencilerin arasına girerek sipere gelen 1.5 yaşındaki Ali Kemal Bora isimli çocuk uzun süre alkışlandı.
UŞAK
Uşak'taki törenlerin adresi Cumhuriyet Meydanı oldu. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene; Uşak Valisi Ahmet Okur, AK Partili Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yusuf Yalçın, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Vali Okur, Başkan Cahan ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yalçın vatandaşları selamladı. Vali Ahmet Okur, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Şiirlerin okunmasının ve halk oyunları gösterisinin ardından Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Vali Okur tarafından ödül verildi. Kutlamalar, geçit töreniyle sona erdi.
CHP'LİLERDEN ALTERNATİF TÖREN
Uşak'ta CHP'liler, törenin ardından parti binası önünde toplandı. Türk bayrakları ile Atatürk Anıtı'na yürüdü. Alternatif kutlama yapan partililer, anıt önüne çelenk sundu.

FOTOĞRAF