Mersin’in Tarsus ilçesinin ziyaret eden Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, kente yeni fakültelerin açılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Tarsus Kaymakamı Hasan Göç ve Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ile kenti gezen Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ve beraberindeki heyet, Belediye Başkanı Şevket Can’ın gösterdiği arazilerde incelemelerde bulundu.
Rektör Çamsarı, yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Ali Kaya, Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Mustafa Külekçi, Rektör danışmanı Barış Buldum’dan oluşan Mersin Üniversitesi heyeti, Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Belediye Başkanı Şevket Can, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ve Kent Konseyi Başkanı Ali Cerrahoğlu ile birlikte, Belediyeye ait olan 400 dönümlük arazi ile hemen karşısında bulunan Çukurova Sanayi İşletmelerine ait 110 dönümlük atıl şekilde duran alanda incelemeler yaptı.
Tarsus Kaymakamlığında bir araya gelen heyete hitaben konuşan Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, geçmişi 10 bin yıllara dayanan Tarsus’ta çok eskilerde dünyanın ilk üniversitelerinden birinin kurulu bulunduğunu söyledi.
Göç, “İlçemiz 54 vilayetten büyük olması nedeniyle mutlaka bir üniversitesi olması gerektiğini, bunun için yeni fakültelerin kurulmasıyla birlikte üniversitenin alt yapısının oluşturulmuş olur” dedi.
Heyete Belediye olarak tahsisini yapabilecekleri alanları gezdiren Belediye Başkanı Şevket Can, 260 dönümü Belediyeye ait olan 400 dönümlük arsa ile 110 dönümü Karamehmetler’e ait olan arazinin yanı sıra bu çevreye yakın 500 dönümlük bir alan daha bulunduğunu ve yaklaşık bin dönümlük alanın üniversite yapılması şartıyla tahsis edilebileceğini söyledi. Can, “Tarsuslu vatandaşlar ve Belediye yönetimi olarak uzun yıllardır Üniversite beklentisi içindeyiz. İlçenin kalkınmasına ve sosyal yaşamın hareketlenmesine vesile olacak, bu beklentinin gerçeğe dönüşebilmesi için Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak yeni açılacak olan fakültelerle Tarsus Üniversitesi’nin temelini oluşturabiliriz. Biz arsaları veririz. Ancak süreç uzun olmasın. Çünkü süreç uzun olursa sıkıntı yaşarız. Bu nedenle çalışmaların hızlandırılmasını arzu ediyoruz. Bu konuda karşılıklı olarak özveride bulunuyoruz. Bizimde, sizin de iyi niyetlerimiz ortada. Bu konuda en hızlı bir şekilde hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise Tarsus’un potansiyelini çok iyi bildiklerini, bu konuda Üniversite yönetimi olarak Tarsus’a yeni fakültelerin kurulması için çalışmalarına hız vereceklerini kaydetti. Çamsarı, “Biz yasaların gerektirdiği şekilde dosyalarımızı hazırlar, YÖK’e ve Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığına göndeririz. Bu yaklaşık 2 ayımızı alır. İlk etapta Tarsus’ta Sivil Havacılık Fakültesi’ni kurmayı planladık. Zaten gerisi çorap söküğü gibi gelecektir” dedi.
Kendisine gösterilen alanların gezilmesinden açıklama yapan Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, “Tarsus’a daha öncede birkaç defa geldim, ancak Belediye Başkanım, Kaymakamımızla, böyle bir araya gelerek gezdiğim ilk kez oluyor. Bunda amaç şu; yeni bir alan tanıtıldı bize. Sağ olsunlar bu konuda ciddi bir yer gösterdiler. Yeni açacağımız fakültelerin yerleşimi açısından bizim kaygımız kalmadı. Çünkü bu güne kadar, bizi engelleyen ana şey yukardaki okulların su havzasına yakın olmasıydı ve orada biz bir laboratuvar binası bile inşa edemiyorduk düşündüğümüz fakültelere. Şu anki düşüncem benim, açık söyleyeyim buraya yeni fakülteler ve eski fakültelerinde buraya taşınması, yüksek okullar dahil. Ve burada yeni ve güzel bir kampüs oluşturulması başlı başına bence güzel bir proje olur. O konuda zaten Başkanım, Kaymakamımız ve Ticaret Odası başkanımız, sivil toplumlar bu konuda arkamızda biz bunu biliyoruz. Halkımızdan da destek istiyoruz bu konuda , siyasilerimizle de bu konuları istişare edeceğiz. İnşallah elimizden geldiğince de hızlı bir şekilde buralara yeni okulların taşınması sağlamaya çalışacağız“ dedi.
Tarsus’ta kurulan Mersin Üniversitesine bağlı Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi ve Tarsus Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu binalarının yapımında en büyük yardımı yapan Ticaret Borsası’nın Başkanlığı yürüten Murat Kaya da Üniversite kurulması durumunda 6 katlı eski hizmet binasının da yurt olarak kullanılabileceğini ifade etti.
Üniversite heyetiyle Tarsus protokolü gezi ve inceleme kapsamında Daniyal Peygamberin türbesinin bulunduğu Makam Camii ve Kubat Paşa Medresesi Kent Müzesi’ni de ziyaret etti.