Ediz VERDİOĞLU/DİDİM (Aydın), () - AYDIN'ın Didim İlçesi'nde Sağlık Bakanlığı Akbük Sağlık Eğitim Merkezi'nin Müdürü Adnan Altınok'un, merkezin kapalı bahçesinde yetiştirdiği muz ağaçları ilgi odağı oldu. 20 ağaçtan hasat edilen 300 kilogram muz misafirlere ikram ediliyor.
Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçeleri ile Mersin'in Anamur İlçesi'nde yetişen tropik iklim meyvesi olan muz, Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki Sağlık Bakanlığı'na ait Akbük Sağlık Eğitim Merkezi'nde de üretiliyor. 2005 yılında faaliyete geçen Sağlık Bakanlığı'na bağlı Akbük Sağlık Eğitim Merkezi'nde 2006 yılında muz bahçesi oluşturduğunu belirten Adnan Altınok, "Bunun mevsimi yok. Hem yazın, hem kışın muz veriyor. 20 ağacımız yılda yaklaşık 300 kilogram muz veriyor. Burası üzeri kapalı olduğu için sera görevi gördüğünden ağaçlar 1 yılda bu hale geliyor. Yaz aylarında hizmet içi eğitimler için buraya gelen sağlık personellerine ve Didim ile Akbük'ten gelen öğrencilere, sağlık personellerine ve misafirlerimize ikram ediyoruz" dedi.
Ege Bölgesi'nde bir ilki başardıklarını kaydeden Akbük Sağlık Eğitim Merkezi Müdürü Adnan Altınok, muz ağacı boyutlarının 15 metreye ulaşmasının önemli farklılık olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda birçok meyve ve sebze üretmeye çalıştığını, ancak başarılı olamadığını ifade eden Altınok, "Bir gün muz ağacı dikerek denemek istedim. 2006 yılında diktiğim 3 fidanla denemenin başarı olmasıyla Didim'de de tropikal meyve muzun yetişeceğinin gördüm. Yaklaşık 10 yıldır da bunu sürdürüyorum. Didim'in toprak, iklim ve coğrafi yapısı Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ile Mersin'in Anamur ilçelerinde olduğu gibi muz üretimine elverişli" dedi.
KAYMAKAM TEBRİK ETTİ
Didim Kaymakamı İskender Yönden, Akbük Sağlık Eğitim Merkezi'ndeki muz bahçesini ziyaret ederek, Müdür Adnan Altınok'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yönden, muzun Akdeniz'de yetişmesine karşın Adnan Altınok'un gecesini gündüzüne katarak Didim'de kapalı sera ortamında muzun yetiştirilebilineceğini gösterdiğini söyledi. Yönden, "Demek ki Didim'de istediğimiz zaman üretemeyeceğimiz herhangi bir ürün veya herhangi bir bitki yok. Adnan Altınok'u tebrik ederek, kendisinden daha farklı bitkiler de bekliyoruz. 2011 yılında alınan en iyi site bahçesi ve 2012 yılında alınan en güzel bahçe yarışması ödülleri kendisinin en önemli kazançlarıdır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI