Mesut MADAN / BURDUR, () - BURDUR'daki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavileri tamamlanan bazı kuşlar, doğaya salınamadıkları yaşamlarını burada sürdürüyor.
Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nin sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca zehirlenmiş, hasta ya da ateşli silahlarla vurulmuş pek çok kuş türünün merkezlerine getirildiğini söyledi. Bu kuşların büyük bölümünün tedavi edilerek doğaya salındığını anlatan Öztürk Sarıca, bazılarının ise yaşamlarını doğada sürdüremeyecekleri için merkezde bakıldığını aktardı.
ZEHİRLENMİŞ FARELERİ YİYEN ŞAHİNLER
Merkezde tedavisi yapılan ancak tekrar doğaya kazandırılamayacak durumda olan şahin, gökdoğan, kerkenez, kartal ve balıkçıl gibi 40 civarında kuş bulunduğunu kaydeden Öztürk Sarıca şunları anlattı:
"Bunların rahatsızlıkları dönüşümsüz. Bu kuşların bazılarının kanatları, bazılarının bacakları yok. Bu kuşlar arasında özellikle şahinler çok fazla. Çünkü doğada kullanılan fare zehirleri bir süre sonra farelerde ölümlere neden oluyor. Şahinler de doğada farelerden en fazla beslenen kuşların başında geliyor. Şahinler zehirlenmiş fareleri yedikleri zaman, özellikle bacaklarında ve kanatlarında felçler oluşuyor. Gagalarında, kanatlarında ve özellikle ayak kısımlarında kangrenler oluşuyor ve buna bağlı o organlarını kullanamaz hale geliyorlar."
'BU HALE GETİREN İNSANLAR'
Bu durumdaki kuşları merkezde yaşatmaya çalışmayı sürdüreceklerini vurgulayan Öztürk Sarıca, bu kuşların çetin doğa şartlarındaki beslenme alanlarında, diğer yaban hayvanlarıyla mücadele içinde olduğuna dikkati çekti. Özellikle ayak ve kanatlarında eksik olan bir kuşun tekrar doğaya salınmasının onun ölümü anlamına geleceğini kaydeden Sarıca şöyle konuştu:
"Biz bu kuşların besin zincirine katılmalarını istemiyoruz. Çünkü bu hayvanları bu hale getirenler yine insanlar. Fare zehirleri ve özellikle son dönemde ateşli silahlarla nişangah olarak kullanarak bu hayvanları bu hale getiriyorlar. Dolayısıyla bunların, hayatlarının sonuna kadar burada kalmaları ve bakılmaları gerekiyor."
FOTOĞRAFLI